Utorak, 23. travnja 2024.

PORA dobila zeleno svjetlo za sudjelovanje u osnivanju Klastera malih županijskih poduzetnika

Županijska skupština jučer je jednoglasno dala suglasnost Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja – PORI za sudjelovanje u osnivanju Klastera malih poduzetnika Koprivničko-križevačke županije.

PORA na osnivanju ovog klastera surađuje sa županijskom Obrtničkom i Gospodarskom komorom te naravno s poduzetnicima zainteresiranima da se udruže u klaster. Pojasnila je to ravnateljica Melita Birčić te dodala da je cilj ove incijative pomoći malim i srednjm poduzetnicima u promidžbi njihovih proizvoda i usluga, da za njih organiziraju tematske edukacije, povezivanje sa znanstvenim sektorom, razvoj novih proizvoda i rješenja te generairanje novih projekata koji će biti financirani iz drugih izvora poput EU te povezivanje sa sličnim inicijativama:

Vrlo smo ga široko ovaj puta postavili. Nismo išli sektorski, ali ćemo se držati onoga što je po strategijama i definirano što je za klastere bitno. To je suradnja poduzetnika, lokalne i znanstvene zajednice. Nadam se da će biti dobrih rezultata.

Birčić je pojasnila i organizacijski oblik prvog Klastera malih poduzetnika naše županije:

Sigurno je da je ovo jedna od prvih inicijativa. Dosad je bilo nekih pokušaja s više ili manje uspjeha. No svima nam je želja da s osnivanjem ovog klastera kao udruge dođemo do dodatnih sredstava koja se nude iz nacionalnih, ali i iz EU sredstava i da pomognemo tim malima da se jače pozicioniraju na tržištu i budu konkurentni.

Županijska oporba pozdravlja osnivanje Klastera malih poduzetnika, rekao je u ime kluba vijećnika SDP-ov Ivan Knok primijetivši da je takav klaster trebalo i ranije osnovati. Također je podsjetio da je opozicija predlagala osnivanje Klastera poljoprivrednih proizvođača.

Predlagali smo da se osnuje Klaster poljoprivrednih proizvođača. Nadam se da ćemo ga barem u posljednjoj godini svog mandata osnovati pa predlažem vama, župane, da to pripremite sa stručnim županijskim službama. To je za našu županiju sigurno dosta bitno kako bismo organizirali naše poljoprivredne proizvođače i njiove plasmane na tržišta koja poljoprivredi baš i ne idu na ruku.

Knok je izrazio nadu da će prijedlog, iako dolazi od oporbe, u dogledno vrijeme biti uvršten u dnevni red neke od skupština.

zatvori