Srijeda, 24. travnja 2024.

Podršku Grada uskoro će moći dobiti i neformalne skupine mladih

Grad Koprivnica i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba potpisali su Sporazum o suradnji na inovativnom programu “Mladi: snaga zajednice” koji će se do kraja ove godine provoditi na području grada Koprivnice.

Cilj programa je ohrabriti mlade ljude u dobi između 17 i 30 godina i povećati njihovo sudjelovanje u razvoju lokalne zajednice, pri čemu oni preuzimaju aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka i pružanju podrške neformalnim skupinama mladih unutar zajednice. Ovim programom te neformalne skupine mladih, u skladu s prioritetima i potrebama u svome gradu, mogu raditi na konkretnim projektima rješavanja problema u zajednici. Takav model podrške neformalnim skupinama dosad nije sustavno primjenjivan u Hrvatskoj; sva se potpora odnosila na organizacije civilnog društva.

“Budući da Program potiče mlade ljude da svojim poduzetničkim aktivnostima pokrenu prepoznavanje i rješavanje izazova u lokalnoj zajednici te ih kroz izobrazbu i provedbu odobrenih projekata uči o najrazličitijim aspektima društvenog poduzetništva, uspješno provedeni projekti u lokalnoj zajednici dat će dobar temelj uključenim mladim ljudima za daljnji razvoj njihovih poduzetničkih kapaciteta koje mogu primijeniti u razvijanju vlastitih poduzetničkih ideja za korist lokalne zajednice”, istaknula je upraviteljica Europske zaklade, Smiljana Rađa.

Program će provoditi skupina od desetero mladih odabranih putem javnog poziva. Oni će biti nositelji programa na razini grada te, nakon provedene obuke, formirati Odbor “Mladi za mlade”. Tada će moći raspisati natječaj za prijavu projekata neformalnih skupina mladih koje bi zajednički mogli financijski podržati Grad i Europska zaklada, a ujedno će biti zaduženi za odabir najzanimljivijih i najkorisnijih projekata za razvoj lokalne zajednice te praćenje i ocjenjivanje tih projekata.

Program je pokrenut u okviru Tematskog fonda “Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0” Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a Europska zaklada za filantropiju je u tom segmentu partner Nacionalnoj zakladi.

zatvori