Srijeda, 24. travnja 2024.

Podravka se pohvalila s rekordnih 398 milijuna kuna lanjske dobiti

Neto dobit Grupe Podravka iznosi – kako pišu rekordnih 398 milijuna kuna što je u odnosu na 2014., kad je iznosila 92,5 milijuna, značajan rast.

Nakon jučer u Zagrebu održane sjednice Nadzornog odbora, Podravka je na Zagrebačkoj burzi objavila prošlogodišnje rezultate poslovanja. Tako neto dobit Grupe Podravka iznosi – kako pišu rekordnih 398 milijuna kuna što je u odnosu na 2014., kad je iznosila 92,5 milijuna, značajan rast. Iz Podravke su priopćili da su na rast neto dobiti utjecali pozitivan efekt od kupnje ljubljanskog Žita te ostvareni porezni prihod povezan s dobivenim poticajima za izgradnju novih Belupovih tvornica. Koliko iznosi stvarni rast neto dobiti, a koliki je utjecaj ova dva čimbenika tek treba analizirati.

Grupa Podravka je lani za 7,8 posto povećala prihode od prodaje te su oni iznosli 3,8 milijardi kuna. Rast od čak 11,6% ostvarilo je strateško poslovno područje Prehrana i to u vrijednosti od 2,97 milijardi kuna.

Drugo strateško područje, farmaceutika, ostvarilo je prihode od prodaje od 805,7 milijuna što predstavlja pad od 4,1 posto. Razlog tom padu su negativni utjecaj propisanog smanjenja cijena lijekova na recept od strane HZZO-a te deprecijacija ruske rublje. Inače je Farmacutika ostvarila neto dobit od 187,3 milijuna kuna.  U poslovnom izvješću stoji da je Podravka ostvarila rast na svim tržištima osim Rusije. Tako Rusija i dalje ostaje izazov za Podravku usprkos dosadašnjim intenzivnim ulaganjima pa i promociji kroz hokejaški klub Medveščak.

Predsjednik Uprave Zvonimir Mršić rekao je da će prošlu godinu pamtiti po akviziciji Žita, dokapitalizaciji kompanije i početku izgradnje dviju Belupovih tvornica. – Ovo su samo neki od važnijih projekata koje smo realizirali, a pred nama je – poručuje Mršić – vrijeme novih izazova i snaženja kompanije s ciljem stvaranja najveće međunarodne kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj.

U Izvješću je objavljen i popis 10 najvećih dioničara koprivničke kompanije. S 31. prosincem prošle godine najveći dioničar bio je Az obvezni mirovinski fond s 12,6% dok je drugi s 10,7% dionica PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond. Na trećem i četvrtom mjestu je država odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje s 10,2% te država s 9,5% dionica. Tako ispada da država preko DUDI-a – Državne agencije za upravljanje državnom imovinom kontrolira paket od 19,7% Podravkinih dionica.

zatvori