Četvrtak, 28. ožujka 2024.

POČINJE ČIPIRANJE Uskoro ćemo plaćati odvoz otpada prema stvarnoj količini

U Koprivnici i okolici u srijedu počinje označavanje i čipiranje smeđih posuda za biorazgradivi otpad.

Svaka će smeđa kanta dobiti svoj RFID čip, a predsjednica uprave Komunalca Maja Hleb za Dravu info objasnila je zašto:

To je ono što smo najavljivali i čemu težimo zadnjih nekoliko godina. Prelazimo s plaćanja prema članu kućanstva na plaćanje prema stvarnoj količini koju građani predaju, odnosno ostave za odvoz. U budućnosti bi se sve to trebalo odvijati uz pomoć tih čipova na smeđim kantama kojima ćemo točno mjeriti količinu otpada, tako da građani koji nisu imali otpada neće morati ništa ni platiti.

Taj bi sustav plaćanja odvoza otpada prema stvarnoj količini trebao bi zaživjeti tijekom ove godine – čeka se, naime, uredba Ministarstva kojom bi se način naplate regulirao na nacionalnoj razini.

Mi ćemo za to vrijeme čipirati smeđe kante za biorazgradivi otpad, a nakon toga prelazimo i na kante za miješani komunalni otpad. Građanima će ono što predaju ili ostave za odvoz biti naplaćeno na računu, a mi ćemo za to vrijeme stvoriti sve tehničke preduvjete da možemo raditi takav obračun.

Iz Komunalca zato mole građane da do daljnjega iznose svoje smeđe posude za otpad u dane kada se prema rasporedu obavlja odvoz biorazgradivog otpada, bez obzira da li u njima ima ili nema otpada. Smeđe kante potrebno je ostaviti na javnoj površini do sumraka kako bi se radnicima omogućila ugradnja čipova tijekom popodnevnih sati. Čipiranje u srijedu počinje u Rajonu 4, koji obuhvaća:

RAJON 4
KOPRIVNICA – A. Hebranga, Brune Bušića, Čakovečka, Čomborov put do br.12, Domžalska, I. Vinodloski odvojak, II. Vinodloski odvojak, J. Bedenika, Kalnička, Kneza Branimira, Ludbreška, Ludbreški odvojak, Peteranska, Podolice, Supilova, T. Prosenjaka, Tina Ujevića, Varaždinska cesta do kneza Branimira, Vinica od T. Ujevica do Čomborovog puta, Vinički put,Vinički dol, Vinodolska, Vinogradska s odvojcima, Vrbica, Križevačka cesta do broja 39, Crnogorska, Zagorska, Zagrebačka.

Izvor: komunalac-kc.hr
Izvor: komunalac-kc.hr

Što više kanti bude vani, dostupno radnicima i čipirano, Komunalčev posao bit će toliko ranije gotov, podsjeća predsjednica uprave te dodaje:

Kako ćemo riješiti pitanje vreća i građana koji nemaju kante – još ne znamo, ali naći ćemo rješenje. Trudimo se i nadamo se da će to građani prepoznati, a isti sustav namjeravamo uvesti i na kontejnere u zgradama čime bismo i stanarima omogućili da plate odvoz otpada po stvarnoj količini koju su predali.

U Komunalcu, inače, čekaju natječaj za sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša čime bi pokrili dio troškova uvođenja novog sustava. Koprivnica kao visoko razvijeni grad ima pravo na 40-postotno sufinanciranje komunalne opreme. Dokumentacija je spremna, kaže Maja Hleb, i nada se da se neće ponoviti prošlogodišnji scenarij kada je natječaj zbog golemog broja prijava u istome danu otvoren i zatvoren.

Predsjednica uprave Komunalca najavljuje i iznenađenje za građane na Trgu kralja Zvonimira gdje su upravo u tijeku radovi na dovršetku uređenja tamošnjeg dječjeg igrališta – no, budući da se radi o iznenađenju, nije htjela otkrivati o čemu se radi.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori