Četvrtak, 18. travnja 2024.

VIJEĆNICI POTVRDILI Novi režim naplate parkiranja na snagu stupa od srijede, 17. veljače

Koprivničko Gradsko vijeće danas je većinom glasova izmjenilo Odluku o načinu i naplati parkiranja na javnim parkiralištima u Koprivnici.

Laburist Darko Tetec povukao je svoj prijedlog jer je sve što je tražio gradonačelnica Vesna Želježnjak uvrstila u svoje amandmane. Pojasnila je da će korisnici javnih gradskih parkirališta u Koprivnici dnevnom kartom plaćati stvarno vrijeme korištenja parkirališta, te da to više neće biti prikrivena kazna od 80 kuna za one koji ne plaćaju parkiranje. Stvarna cijena dnevne karte u Koprivnici bit će 20 odnosno 30 kuna, ovisno o zoni parkiranja.

HDZ-ova Emina Kovačević ovaj je prijedlog ocijenila nepravednim i protuzakonitim. Nepravednim jer će, prema njenom mišljenju, netko tko kartu kupi u 11 sati platiti 10 sati parkiranja iako će realno parkiranje koristiti tek nekoliko sati, a nezakonitim jer je protivan hrvatskom Ustavu i zakonima, poput onoga o zaštiti potrošača koji govori da se ne smije naplatiti neizvršena usluga. Stoga je predlagateljima uputila oporbeni prijedlog: – Molimo da ovo povučete s dnevnog reda te da se dogovorimo da donesemo pravednu i zakonitu odluku.

Laburist Darko Tetec pojasnio je da je aktualna odluka protuzakonita jer s naplatom 80 kuna predstavlja prikrivenu kaznu, za razliku od nove koju Gradsko vijeće slobodno donese. No svjestan je da predloženi model nije savršen: – Model ima nedostatke jer destimulira građane da plaćaju parkiranje zadnjih sat do dva. No Gradsko vijeće nije tijelo koje će kažnjavati građane i pogodovati poduzetnicima – zaključio je Tetec dok je gradonačelnica Želježnjak pojasnila da se parkirna karta može kupiti i na kraći rok od deset sati te da dnevna karta vrijedi punih deset sati parkiranja bez obzira na vrijeme početka korištenja usluge.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Kolegici Kovačević u pozivu da se donošenje Odluke skine s dnevnog reda kako bi se pripremila nova, koja bi bila u potpunosti bila u skladu sa zakonima, pridružio se i HDZ-ov Marijan Lisjak: – Dajte da zajedno izradimo kvalitetnu odluku. Mi ćemo vam rado pomoći. Pa i ja sam mogu u svoje slobodno vrijeme raditi na tome.

Inače, ni jedan od prijedloga – ni Tetecov ni gradonačelničin – nije u skladu sa zakonskim odredbama, ocijenio je Lisjak, a Tetec mu je odgovorio da je novi prijedlog odluke manje nezakonit od ove koja je trenutno na snazi.

Rasprava o odluci o parkiranju dovela je do neočekivanog duela između HDZ-ovog vijećnika Ernesta Forjana i laburista Darka Teteca. Forjan je Tetecu spočitnuo da mu je prešlo u praksu da podnosi prijedloge odluka ili amandmane te da ih, kao i danas, povuče. A kad je pak riječ o konkretnoj odluci o naplati parkiranja, Forjan kaže da to nije Tetecova ideja: – Kolega Tetec, ovo što predlažete je priopćenje HDZ-a i HSS-a koje ste (pročitali) na našem portalu. Nešto ste prčkali po tim cijenama… I vaše djelovanje u Gradskom vijeću uopće više ne bih komentirao. No moram pojasniti zašto je naš klub vijećnika protiv. Grad je donio odluku po kojoj u Koprivnici imamo tri kategorije korisnika parkiranja. To su gosti i prolaznici, drugi su ljudi koji rade u gradu i treći su oni koji žive u gradu. Dosadašnjim odlukama svjesno ste pogodovali gostima i prolaznicima, a onima koji rade i stanuju u Koprivnici stvarali problem. Tako ste stvorili kaos u gradu. Današnjom izmjenom želite sanirati štetu i pokazati građanima da vodite računa o njima. Osim toga, očekuje se donošenje Zakona o parkiranju pa ćemo našu odluku morati revidirati u skladu s novim zakonskim propisima.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Forjanovu optužbu da su Hrvatski laburisti kopirali prijedlog HDZ-a i HSS-a kojega nije nikada ni vidio, Tetec je ocijenio drskim: – Vaš prvi izlet vezan za parkiranje bio je u novinama prije mjesec ili dva. Mi smo ovaj prijedlog pripremili prije dvije godine kada vi još niste ni mislili da je to problem građana Koprivnice. Sad govorite da sam kopirao neki vaš prijedlog. Koji vaš prijedlog? Želite minirati ovu odluku samo zato što to nije vaš prijedlog i spremni ste na to da građani nastave protuzakonito plaćati 80 kuna.

U raspravu se uključio i laburist Siniša Kavgić koji je izrazio žaljenje što gradski vijećnici nemaju jedinstven stav o pravednoj naplati dnevne parkirne karte. Podsjetio je da Hrvatski laburisti nisu imali namjeru kopirati ideje kolega iz HDZ-a iako je bilo suprotno: – Nemojte nam spočitavati kopiranje vaših ideja jer ste svojevremeno preuzeli jednu od naših, čak i s tipfelerom kojega niste primijetili. Kad govorimo o naplati parkiranja, Hrvatski laburisti su izradili svoj prijedlog kojega trenutno smatramo pravednim. U ovih godinu i pol dana čuo sam vrlo malo vaših prijedloga no čuo sam tisuću kritika i ni jednu konstruktivnu raspravu.

Nakon toga za govornicu je stao zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić koji se slaže s oporbenim ocjenama da je riječ o protuzakonitim odlukama: – No i sve dosadašnje gradske odluke su bile takve i prošle su provjeru nadležnih tijela. Današnja odluka ima za cilj da nešto što je dosad koštalo 80 ubuduće košta 20 ili 30 kuna i tako bude na korist građanima. Mislim da je to pobjeda svih nas u Gradskom vijeću. Ne mogu vjerovati da se rasprava svodi na to tko je prvi nešto predložio.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Replicirao je HDZ-ov Forjan koji je upozorio da se problem naplate dnevne karte od 80 kuna u Koprivnici već dugo vuče, a do sada nije poduzeto ništa. Smatra nesvrhovitim donositi sada odluku koju će trebati mijenjati kad Sabor donese Zakon o parkiranju. – Odluka nije u skladu sa zakonom, zato tražimo da se makne s dnevnog reda i da nađemo model kao što smo ga primjerice našli za rukometni klub.

Izmjenu Odluke o parkiranju Gradsko je vijeće donijelo većinom glasova. Uz većinske vijećnike svoj glas “za” dali su i laburisti te HRAST-ov Ivica Suvalj. Od vijećnika oporbenih HDZ-a i HSS-a troje je bilo protiv, a troje suzdržano, uz obrazloženje da je donesena odluka protuzakonita.

Izmijenjena Odluka bit će objavljena sutra u Glasniku Grada Koprivnice, osam dana potom stupit će na snagu pa će se novi način naplate dnevne parkirne karte u Koprivnici primjenjivati od srijede, 17. veljače.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori