Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Naši gimnazijalci postaju lovci na meteore

Astronomsko društvo Koprivnica i Gimnazija “Fran Galović” u petak su novinarima službeno predstavili kameru Hrvatske meteorske mreže, nedavno postavljene na krov školske zgrade. Kamera je, podsjetimo, u noći s 8. na 9. veljače snimila svoj prvi meteor.

– Hrvatska meteorska mreža trenutno ima 25 do 30 kamera; ovo bi nominalno trebala biti trideset i prva, ali nisu sve aktivne u isto vrijeme – pojasnio je predsjednik AD Koprivnica Marko Posavec. – To je zapravo mreža nadzornih kamera koje snimaju nebo svake vedre noći i bilježe pojave meteora.

A prije nešto više od deset dana kamera je zabilježila i svoj prvi ulov.

– Negdje oko pola dva u noći 9. veljače uhvatili smo prvi meteor, nije bio ni po čemu poseban osim po tome što nam je bio prvi – rekao je Posavec. – No, posebno su nam zanimljivi veći primjerci koji mogu kao posljedicu imati i pad meteorita, kao što se to dogodilo 2011. godine kada je na polju kod Majurca pronađen meteorit Križevci.

Sustav je trenutno u probnom radu, istaknuo je član AD Koprivnica Ivan Gašparić te najavio kako bi sve to skupa trebalo u potpunosti profunkcionirati do kraja veljače. – HMM djeluje već gotovo 10 godina te je već otkriveno i nekoliko novih meteorskih potoka, a nadamo se da će se i kod nas dogoditi nešto kao i kod Križevaca, da nađemo neki meteorit koji će pasti negdje ovdje u okolici Koprivnice.

Svakako je bitno istaknuti, dodao je Gašparić, ljude iz HMM-a koji su najzaslužniji za cijeli taj projekt: poznatog profesora Korada Korlevića, dr. Željka Andreića, Damira Šegona iz Pule te Denisa Vidu iz Valpova.

Novinarima se u ime Gimnazije “Fran Galović” obratio profesor fizike i matematike Marko Vargović koji je rekao kakvi se točno rezultati očekuju od uključenja Koprivnice u Hrvatsku meteorsku mrežu. – Gimnazija već dugo surađuje s AD Koprivnica. ADKC nam svake godine pomaže u pripremi učenika za natjecanje, a kao što znate Gimnazija svake godine ima nekoliko učenika na državnim natjecanjima. U sljedećih nekoliko godina očekujemo da će upravo naši učenici raditi s ovom kamerom. To je pogotovo korisno učenicima 3. i 4. razreda koji znaju već dosta informatike, astronomije, matematike i fizike, pa se polako mogu početi baviti i pravim znanstvenim radom.

Podsjetio je i kako su, između ostaloga, studenti prof. Korlevića upravo ovakvim projektom napravili svoje prve znanstvene korake, a Zvjezdarnica u Višnjanu poznata je i u svjetskim razmjerima, ne samo u Hrvatskoj.

– S naše strane nije bilo dileme, ravnatelj Vjekoslav Robotić objeručke je prihvatio ovaj projekt – istaknuo je Vargović. – Jedna kamera postoji u Križevcima, jedna i u Varaždinu i time je sada sjeverozapadna Hrvatska dobro pokrivena i u slučaju pada meteorita bit će vrlo jednostavno napraviti triangulaciju.

Mladi član AD Koprivnica Filip Triplat astronomijom se, kaže, bavi od četvrtog razreda osnovne škole. – Kamera je tu prvenstveno s razlogom da bismo mogli pratiti meteore koji prolaze iznad Hrvatske, a takve snimke mogu dobro doći učenicima koji idu na natjecanja za izradu praktičnih radova. Ja se u radovima za natjecanja još nisam bavio meteorima, ali sad kad imamo kameru mogao bih početi – rekao je Filip.

Dodajmo za kraj kako je kamera postavljena na inicijativu Astronomskog društva Koprivnica i Gimnazije “Fran Galović”. Samu kameru donirala je Hrvatska meteorska mreža, a računalo te potrebne kablove i adaptere financirala je Zajednica tehničke kulture grada Koprivnice u iznosu od oko pet tisuća kuna.

Važno je razlikovati

meteoroid – maleno kameno ili metalno nebesko tijelo koje putuje svemirom prije ulaska u Zemljinu atmosferu. Pod meteoroidima smatramo tijela veličine između zrnca prašine i jednog metra u promjeru – tijela manja od toga zovemo mikrometeoroidima.

meteor – svjetlosni trag koji na nebu ostavlja meteoroid jednom kad uđe u atmosferu. Zbog svoje velike brzine, pri sudaru s česticama zraka meteoroid postiže vrlo visoke temperature te najčešće nestaje u djeliću sekunde.

meteorit – dio meteoroida koji preživi prolazak kroz Zemljinu atmosferu te padne na tlo.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori