Petak, 19. travnja 2024.

KSENIJA HORVAT Rekordna Podravkina dobit radnicima će donijeti do 2.000 kuna stimulacije

Sindikalna povjerenica PPDIV-a o isplati stimulacije radnicima, situaciji nakon gašenja Danice i pregovorima o pravima iz Kolektivnog ugovora.

398 milijuna kuna, koliko je dobiti za prošlu godinu iskazala Podravka, na prvu nije pretjerano razveselilo radnike Podravke. Prvi su im komentari, naime, bili da oni, za razliku od menadžmenta, od toga ionako neće imati ništa.

No to ipak nije tako. Naime, Kolektivni ugovor koji važi u toj kompaniji određuje da se 2% od dobiti isplaćuje radnicima kao stimulacija ili nagrada, čime poslodavac vrednuje doprinos radnika ovom, kako su objavili, rekordnom poslovnom rezultatu.

Da na isplatu stimulacije ozbiljno računaju rekla je Dravi info glavna sindikalna povjerenica najjačeg sindikata u Podravki, PPDIV-a, Ksenija Horvat koja je potvrdila da su se stekli uvjeti za njenu isplatu: – Situacija je takva kakva je predviđena u članku 37. To znači da bi se čl. 37, a to je isplata stimulacije u vrijednosti od 2% neto dobiti, trebala podijeliti na broj radnika koji su radili 31.12.2015. i isplatiti.

Iako su svjesni da isplate nema prije objave revidiranih poslovnih rezultata, u sindikatu su ipak preliminarno izračunali o kolikim je iznosima riječ, rekla nam je Horvat: – Vrlo, vrlo grubo smo napravili neke izračune. Otprilike, moguće je da bi se radilo o 1.700 do 2.000 kuna bruto. Ta stimulacija bi, kad bi se isplatila, morala biti dio plaće. Znači, radi se o bruto iznosu.

Neslužbeno smo doznali da u Upravi Podravke vjeruju da će revidirani rezultati biti objavljeni u trećem tjednu ožujka. To konkretno znači, kaže naš izvor, da će – iako je Kolektivnim ugovorom isplata stimulacije definirana za svibanj, ove godine to biti mjesec dana ranije. Dakle, stimulacija radnicima bit će – prema namjerama sedmoga kata, isplaćena u travnju s plaćom za ožujak.

Susret s Ksenijom Horvat bio nam je prilika za postaviti još neka pitanja. Naime, znamo da je – nakon odustajanja Darka Teteca, jedina kandidatkinja za glavnu sindikalnu povjerenicu PPDIV-a ove koprivničke kompanije. Glavni povjerenik, ali i financijski odbor PPDIV-a u Podravki bit će birani na zadnjem skupu što je najavljen za 4. ožujka. Iako nema kokurenciju, ipak Kseniju Horvat pitam – što je njen program za novi mandat?

– Dobro je znano da je osnovna zadaća sindikata pojedinačno bavljenje s problemima naših članova kao i briga o unaprijeđenju prava i sklapanju Kolektivnog ugovora. Ako je on sklopljen, kao što je to slučaj u našoj kompaniji, onda je zadaća nas u sindikatu briga o izmjenama i dopuna Kolektivnog ugovora kako bi se poboljšao status radnika.

Nema tome dugo da ste nas pozvali, pomogao Vam je u tome i predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković, kad ste nama novinarima kao predstavnicima javnosti iskazali svoje nezadovoljstvo i ocjenu da vas Uprava Podravke ne uvažava kao socijalnog partnera. Da li se što od tada promijenilo?

– Uprave k’o uprave. Od kad sam sindikalna čelnica u našoj kompaniji promijenilo se nekoliko uprava. Neke vole više uvažavati sindikate, kad im to ne odgovara vole nas manje. U principu, u Sindikatu PPDIV doista se trudimo biti kreatori suživota u kompaniji. Nekad nam to uspijeva više, nekad manje.

Jeste li Vi osobno zadovoljni ulogom sindikata, a i postignutim rezultatima u zbrinjavanju radnika Danice, Podravkine tvrtke-kćeri koja više ne postoji?

– Nakon onoga svega što smo prolazili s Danicom ostali smo na jednom radnom sporu. To znači da je većina radnika ipak postigla sporazum s poslodavcem, odnosno da su se sporazumjeli o načinu i mjestu rada gdje će raditi u Podravki. Uz ovaj jedan radni spor još je desetak radnika prihvatilo ponuđena lošija radna mjesta od onih na kojima su radili u Danici. Vjerujem da ćemo s vremenom i to riješiti.

Što je s nastavkom kolektivnih pregovora?

– Oni su u tijeku. S početkom ove kalendarske godine uspjeli smo se dogovoriti o protokolu koji definira tempo pregovora. Najvažnije je da će se pregovori, vjerujemo, uskoro nastaviti tempom jedan sastanak tjedno. Tako bismo do polovice ove godine uspjeli doći do dogovora, odnosno završiti pregovore.

Što tražite?

– Tražili smo nekoliko stavaka korekcija Kolektivnog ugovora: veću osnovnu plaću, veći iznos jubilarne nagrade do maksimalnog iznosa neoporezivog prema Pravilniku poreza na dohodak. Potom, tražili smo mrvicu veći iznos po danu godišnjeg odmora te da se topli obrok uvrsti u Kolektivni ugovor kao pravo radnika u našoj kompaniji. Naime, iako od pamtivijeka imamo topli subvencionirani obrok od strane poslodavca, to još uvijek nije pravo iz Kolektivnog ugovora. I na kraju, tražili smo da aktualne otpremnine budu ugrađene u Kolektivni ugovor kao pravo radnika. Iako je uprava do sada radnicima koji su procijenjeni tehnološkim viškom davala stimulativnu otpremninu od 5.000 kuna po godini staža, ni to nije službeno pravo radnika, pa želimo da i to bude regulirano Kolektivnim ugovorom.

Što će i koliko doista ispregovarati, mi ćemo vidjeti, a Podravkaši i osjetiti kroz kvalitetu života i stanje na svojim bankovnim računima.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori