Srijeda, 24. travnja 2024.

Predložena književno-planinarska staza Bilogorom koja bi povezala Nemčića, Galovića i Preradovića

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici i Hrvatsko planinarsko društvo „Bilo“ predstavili su na jučerašnjoj književno-planinarskoj večeri „Planine nadahnjuju“ ideju o novoj turističkoj ponudi ovoga kraja.

Riječ je o „Književno-planinarskoj stazi Nemčića, Galovića i Preradovića“. Obuhvaćala bi trasu od tridesetak kilometara, od mjesta bivše klijeti ilirskog književnika, pravnika i političara Antuna Nemčića Gostovinskog preko klijeti književnika hrvatske moderne Frana Galovića u starigradskim Širovicama do rodne kuće hrvatskog ilirca, pjesnika i krajiškog časnika Petra Preradovića u Grabrovnici. Rekao je to Dravi info predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Dražen Ernečić.

Ideja je to koja bi oplemenila ne samo turističku, već i kulturnu ponudu našeg zavičaja te naše i susjedne nam Virovitičko-podravske županije. Vjerujemo da bi ta ideja naišla na plodno tlo, ponajviše iz razloga jer je Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo” poznato po svojoj aktivnosti i brojnom članstvu. Mnogi su Podravci zaljubljenici u prirodu i vjerujemo da bi ta cesta, odnosno planinarska ruta, oplemenila naš prostor.

O ovoj inicijativi bit će upoznati Hrvatski planinarski savez u Zagrebu te niz turističkih zajednica od Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske pa sve do onih gradskih i općinskih.

Uz predsjednika koprivničkog Ogranka Matice hrvatske Dražena Ernečića, književno-planinarsku večer upotpunili su predsjednik “Bila” Ivica Kušek-Hans i dopredsjednik Renato Rac koji su publici predstavili koprivničke planinare i njihove ambicije. Miroslav Kanisek, voditelj Sekcije mladeži u koprivničkoj Osnovnoj školi “Đuro Ester”, upoznao je publiku s brojnim uzbudljivim planinarskim pohodima osnovnoškolske dječje sekcije od Dinarida do slavonskih, zagorskih i podravskih gora i planina.

Za glazbeni dio programa bio je zadužen Bemian duet sa sjajnim izvedbama kantautorski uglazbljenih Galovićevih stihova. Ivana Betlehem, mlada pjesnikinja interpretirala je Galovićevu pjesmu „Pozdravljenje“, a cijeli program pratile su fotografije hrvatskih gora i planina koje je na svojim planinarskim izletima fotografirao Marko Posavec.

BILO – jedno od najaktivnijih planinarskih društava u državi

Dolazi toplije doba godine, a s njim kreću i brojne planinarske aktivnosti. Hrvatsko planinarsko društvo „Bilo“ trenutno provodi četvrtu po redu Osnovnu planinarsku školu koju pohađa četrnaestero polaznika.

Uz brojne izlete koje organiziraju gotovo svakog vikenda, vrijedno je spomenuti da Bilovci održavaju i 40-ak kilometara Koprivničkog planinarskog puta koji ove godine godine slavi 40 godina postojanja te Planinarsku kuću “Rudi Jurić” iznad Subotice Podravske.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori