Četvrtak, 18. travnja 2024.

KNJIGOM DO ZDRAVLJA Što je stres i kako ovladati njime doznajte u srijedu

Tekst: Petar Lukačić

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” u suradnji sa stručnjacima za mentalno zdravlje Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Mirjanom Grubić Marković i Tihanom Kosi pokreće seriju radionica pod nazivom „Knjigom do zdravlja“. Radionice se nadovezuju na program „Zdravstvene informacije“ koji knjižnica provodi od 2009. godine, a prva je na rasporedu ove srijede i to na temu Stres – kako ovladati negativnim emocijama i naučiti nositi se s njima.

Na radionici će se učiti o tome što je stres, kako ga prepoznati te koji su najveći izvori stresa u našem životu. Znamo da stres ima značajne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje ako mu se prepustimo, no možemo ga naučiti kontrolirati i bolje se nositi s njime. Kroz predavanje, iskustvene vježbe i razmjenu iskustava bit će prikazani načini suočavanja sa stresom, metode relaksacije te konstruktivni načini razmišljanja.

 

Knjižničari će uz radionicu pripremiti i literaturu koju knjižnica posjeduje na temu stresa te koja se može posuditi kako bi se proširilo znanje o temi. Suradnja sa psihijatricom Mirjanom Grubić Marković i psihologinjom Tihanom Kosi nastavit će se cijele godine te građani mogu očekivati još sličnih predavanja/radionica, najavljuju iz Knjižnice.

Radionica će se održati u srijedu, 24. veljače od 18 sati u Čitaonici tiska.

Mirjana Grubić Marković psihijatrica je koja radi u Odjelu za psihijatriju od 2006. godine, a završila je specijalizaciju iz psihijatrije 2012. godine. Bavi se radom sa psihijatrijskim bolesnicima na Odjelu za psihijatriju te radom u Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici s afektivnim poremećajima te ovisnicima o alkoholu.

Tihana Kosi profesorica je psihologije te radi u Odjelu za psihijatriju. Od posebnih područja interesa izdvaja dijagnostiku i tretman različitih psiholoških smetnji kod mladih i odraslih osoba te zdravstvenu psihologiju.

zatvori