Četvrtak, 18. travnja 2024.

Kapacitet Piškornice smanjen prema europskim preporukama

Iako je hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec izjavio da je Europska komisija radikalno promijenila svoju politiku prema gospodarenju otpadom i gradnji regionalnih centara, projekt Piškornica nije upitan.

Rekao je to Dravi info direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović:

Uvjeren sam da se neće rušiti investicije centara koji su pri završetku, koji imaju ugovore za izradu projekte dokumentacije, koji su kupili zamljište, gdje su feasibility studije rađene nekoliko puta, jer bi to bilo pogubno za interese Republike Hrvatske. Pretpostavljam da će do tehnoloških promjena doći u centrima koji nisu ni započeli s projektiranjem, koji nemaju svoju lokaciju i gdje se ne zna tko će biti suvlasnici odnosno za koje će županije ili regije biti izgrađeni. Međutim, za Piškornicu se ne bojim.

Europarlamentarac Škrlec upozorio je da Europska unija više neće financirati centre za gospodarenje otpadom koji su prekapacitirani, dakle projektirani za daleko veće kapacitete od stvarnih potreba. No čini se da i po tom kriteriju Piškornica nije ugrožena jer je, kako kaže Jozinović, kapacitet Piškornice temeljem preporuka iz Europske komisije već smanjen.

Piškornica je smanjila svoj kapacitet i on je sad realan sukladno broju stanovnika ove četiri sjeverozapadne županije. Kapacitet je smanjen sukladno morfološkoj i kemijskoj analizi izrađenoj na mjestu nastanka, dakle u osam gradova sjeverozapadne Hrvatske. Utvrđeno je da je kapacitet RCGO-a u vršnom opterećenju od 150 do 180 tisuća tona. To znači da je optimalni kapacitet rada Piškornice 180.000 tona za idućih 30 godina.

Jozinović kaže i da se projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica odvija prema planu. Studija izvedivosti projekta je pri samom završetku. Europska komisija je odobrila 11 od 14 poglavlja. Uspješno je provedena prva faza izbora potencijalnih izvođača radova, postupak nije poništen pa bi za oko dva mjeseca trebao biti poznat pobjednik natječaja. Preostaje još predati prijavu za povlačenje europskog novca no Uprava Piškornice na to ne može utjecati jer to prvenstveno ovisi o nadležnim hrvatskim ministarstvima. Jozinović je uvjeren da će Piškornica sve obaviti u propisanom roku.

zatvori