Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ivan Pal gerontodomaćicama: Puno vam hvala na vašoj ljudskosti

35 gerontodomaćica danas je primilo certifikat o svojoj osposobljenosti.

Većina njih ovaj posao radi godinama, a certifikat je bio potreban kako bi mogle posao obavljati unutar projekta “Ruka pomoći” kojeg financira Europski socijalni fond. Točnije, 23 žene su i prije radile kao gerontodomaćice, dok je ostalih 12 žena bilo nezaposleno duže od dvije godine, a u svojoj obitelji imaju i ovisnog člana o kojem moraju brinuti.

Valentina Horvat je gerontodomaćica već punih deset godina, a ovaj certifikat joj je, kaže, potvrda njezinog znanja.

Meni je to potvrda da znam svoj posao i imam potvrdu da sam naučila nešto u ovih deset godina rada. Naravno, i ove edukacije koje smo sada prolazili bile od velike koristi jer smo ipak dobile dodatne informacije, na primjer, kako se postaviti prema korisniku, kako da im napravimo nešto i da to bude još kvalitetnije nego je bilo do sada.

I Katarina Prvčić radi kao gerontodomaćica skoro deset godina. Posao ju je privukao jer, kako kaže, voli ljude i sklona je pomaganju starijim osobama. Katarinu smo pitali na kojim je područjima starijim osobama pomoć najpotrebnija.

Pa najviše im je potrebna briga oko lijekova i liječnika, barem iz mojeg iskustva je tako. Ljekarne su im prilično daleke, ne mogu do njih i to je izuzetno veliki problem. Tu uskačemo mi, donosimo im lijekove i rješavamo potrebe prema liječnicima.

Koliko je ovaj posao važan i plemenit, na današnjoj je podjeli certifikata istaknuo zamjenik župana Ivan Pal.

Taj posao mogu raditi samo ljudi koji vole ljude, koji imaju osjećaj davanja nekom drugom. Ono što vi radite ne može se vašom plaćom platiti. Mislim da je vama puno veća nagrada to što vam se čovjek s kojim radite se nasmiješi. često ste puno puta jedini koji s njim porazgovarate. Zato vam puno hvala hvala na tome jer to ne može raditi svako. Puno vam hvala na vašoj ljudskosti.

Valentina Čadavec, predsjednica Kluba za starije osobe “Mariška”, koji je nositelj ovog projekta, na kraju je pozvala stare i nemoćne koji smatraju da im treba bilo kakva pomoć u kući da se jave u Klub ili u Crveni križ.

zatvori