Petak, 19. travnja 2024.

Hoće li škola u Koprivničkom Ivancu nositi ime Josipa Friščića?

Škola u Koprivničkom Ivancu trebala bi nositi ime Josipa Friščića, predlaže Udruga branitelja Domovinskog rata 91.

U inicijativi koju je potpisao predsjednik Mladen Pavković stoji da bi se na taj način sačuvala uspomena na jednog od najcjenjenijih hrvatskih političara koji je i uvelike doprinio razvoju školstva na području cijele županije. Ravnateljica te škole, Kristina Furkes, smatra da Josip Friščić to zaslužuje.

Ono što ja iz osobne perspektive mogu reći je da je Joža bio veliki čovjek i mnogo je učinio za proces osamostaljenja naše škole još u vrijeme kad su se o tome stvarale ideje. Svojim radom i zalaganjem doprinio da Općina Koprivnički Ivanec ima svoju školu. Zasigurno zaslužuje nešto takvo.

No, ravnateljica Furkes tvrdi da to nije jednostavan proces.

Čitav niz elemenata ulazi u proces promjene imena škole. Hoće li se to dogoditi sutra, prekosutra, za mjesec ili za godinu, dvije ili nikada, ja na to pitanje u ovom trenu ne mogu odgovoriti.

Između ostalog, Zakon o ustanovama propisuje da se školi može dati ime neke osobe, u ovom konkretnom slučaju, uz pristanak njezinih nasljednika. Prema tom zakonu, promjena imena škole uvjetovana je i odlukom osnivača ustanove, u ovom slučaju Koprivničko-križevačke županije, kojoj bi Školski odbor trebao uputiti taj prijedlog, objašnjava ravnateljica Furkes. Proces je to koji se ne može riješiti preko noći, zaključila je.

zatvori