Utorak, 23. travnja 2024.

Gripa ove godine malo kasni i tek uzima zalet

Na početku smo epidemijskog vala gripe u našoj županiji, rekla je Dravi info specijalistica epidemiologinja u koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo Danijela Pinter.

Prve oboljele ove godine Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije zabilježio je krajem siječnja, što je skoro mjesec dana kasnije nego lani, kada su se prvi oboljeli javili već u prvom tjednu 2015. Epidemiologinja Pinter stoga još jednom podsjeća kako se, uz redovno cijepljenje, zaštititi od ove bolesti.

Bolesni neka se izoliraju kako se bolest ne bi širila dalje. Što se tiče nekakvih druženja, to treba svesti na minimum. Zdrav život, naravno, što više vitamina i dovoljno sna. Ne smijemo zaboraviti i na higijenske mjere poput provjetravanja prostorija, obavezno pranje ruku što je jako bitno. S rukama, iako su to bolesti dišnog sustava, te viruse možemo unijeti preko sluznice i slično.

Epidemiologinju Pinter pitali smo i koliko dugo će virus gripe harati našim krajem.

Na našem području maksimum epidemije bio je negdje početkom ili sredinom drugog mjeseca i završila je možda koncem trećeg mjeseca. S obzirom na to da vidimo da se ove godine to malo pomaknulo, vidjet ćemo hoće li se epidemija pomaknuti za kojih dva-tri tjedna u odnosu na prijašnje podatke.

I dok epidemija gripe ove godine u našem kraju još nije niti ozbiljno počela, možemo podsjetiti da je lani završila u prvom tjednu travnja, a oboljelo je ukupno 1.314 osoba.

zatvori