Srijeda, 24. travnja 2024.

‘Da smo si htjeli povisiti plaće učinili bismo to davno prije, sada nam to nije bila namjera’

Iako je skinuto s dnevnog reda, povećanje plaće koprivničkoj gradonačelnici i njenim zamjenicima bilo je jedna od glavnih tema 24. sjednice Gradskog vijeća što je održana danas u Gradskoj vijećnici.

HDZ-ov Ernest Forjan upozorio je da se od povećanja plaća gradskim čelnicima odustalo jer, kako je izjavila gradonačelnica, za to nije vrijeme. No kako je novac za tu namjenu osiguran u proračunu, Forjan je u ime Kluba vijećnika HDZ-HSS predložio amandman o preraspodjeli novca:

Tražimo da novac predviđen u proračunu za povećanje te tri plaće preusmjerite na povećanje naknada za novorođenčad u Koprivnici. Riječ je o više od 100.000 kuna, a u Koprivnici je lani rođeno najmanje djece. Uvjereni smo da bi taj novac barem malo utjecao na kvalitetu i pronatalitetnu politiku grada Koprivnice.

Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak nije prihvatila Forjanovu inicijativu:

Ne prihvaćam amandman. Nadamo se da će cjelokupna državna politika prema mladima i rodiljama biti drugačija, pa kad država osigura po tisuću eura potpore, to će doći i do našeg grada.

Snimio Marko Posavec.
Gradonačelnica Vesna Želježnjak. Snimio Marko Posavec.

Forjan je na to zaključio:

Danas svjedočimo da nije prošao naš prijedlog da se novac koji je u proračunu osiguran za povećanje plaća preusmjeri u naknade za novorođenčad. Ovo jasno pokazuje da ova gradska vlast nema sluha prema budućnosti i budućim generacijama grada Koprivnice.

A da gradski čelnici nisu imali namjeru povećati si plaće, pojasnio je zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić:

Iskoristio bih priliku da se ispričam i vama vijećnicima i svekolikoj koprivničkoj javnosti zbog naše nepažnje i zbog toga što nismo na vrijeme sve izračunali i sve provjerili te smo tako uznemirili koprivničku javnost. Sve računice nisu bile na vrijeme gotove, malo smo kasnili jer stručne službe ne mogu biti 24 sata na raspolaganju. S ove govornice odgovorno tvrdim da niti nam je namjera niti ćemo si u ovom mandatu povisiti plaću.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

No dogradonačelnik Jakšić želi potaći širu raspravu, u čemu apsolutno podržava MOST i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se otvori velika rasprava o plaćama i stručnim spremama u jedinicima lokalne i regionalne samouprave. Tako će, kaže Jakšić, Vlada dobiti podršku koju zaslužuje da se konačno u cijeloj Hrvatskoj unificiraju plaće dužnosnika u zemlji. Iako Jakšić smatra da je riječ o nadstranačkom projektu, to nije razuvjerilo Forjana da je Zrinski trg imao namjeru podići plaće gradskim dužnosnicima. Prisjetio se da je povećanje plaća planirano tijekom donošenja proračuna, no zaključio je da se od toga odustalo zbog lošeg odjeka koje je ta namjera izazvala u javnosti:

Poštovani moj dogradonačelniče, vi ste si svi jako lijepo imali namjeru podići plaću. U današnje vrijeme kad je Koprivnica kreditno zadužena vi nam govorite kakve su plaće u drugim sredinama. Vas troje budite primjer, odreknite se i onda pokažite drugima kako treba raditi. Dizati si plaću u ovo vrijeme za 3.000 kuna, prema građanima grada Koprivnice mislim da je to jedna neprimjerena sramota. Upravo smo vam ovim amandmanom htjeli pružiti priliku da pokažete svoju odgovornost prema građanima Koprivnice. Idemo mi u nečemu biti prvi, najbolji i najkvalitetniji.

Dogradonačelnik Jakšić je uzvratio da sve što danas predlaže je apsolutno kompatibilno s politikom nove vlade, premijera Oreškovića i zamjenika mu Karamarka. Osim toga, prijedlog povećanja plaća skinut je s dnevnog reda prije nego li je ta informacija uopće dospjela u javnost. Da im je povećanje plaća toliko bitno onda bi, kaže Jakšić, osnovice posložili daleko prije umjesto da im je u protekle tri godine smanjena plaća, njemu samome za oko dvije tisuće kuna. Pribavio je i podatke o dužnosničkim plaćama koji pokazuju da su plaće koprivničkih dužnosnika među najnižima.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Da u masi novca predviđenoj za plaće nije samo povećanje dužnosničkih plaća, pojasnila je gradonačelnica Vesna Želježnjak istaknuvši da su u Gradskoj upravi već angažirani novi ljudi, a i bit će ih još. HSS-ovom Miljenku Flajsu to logično govori:

Ako sam dobro shvatio, znači bit će novih zapošljavanja?

– Da – odgovorila mu je gradonačelnica.

– Koliko će onda od reorganizacije gradske uprave građani točno profitirati? –  nastavio je Flajs.

Da je Flajs pomno slušao, a i gledao materijale za sjednicu, znao bi o čemu se radi, uzvratila je gradonačelnica te istakla:

I moj je zamjenik rekao da neki ljudi iz Gradske uprave odlaze u mirovinu. Dvoje ih je već otišlo, a dvoje će ih otići. Zar mislite da na odgovorne funkcije možemo uzeti ljude s biroa? A i u materijalima za određivanje koeficijenata za izračun plaća vidjeli biste da već postoji novo radno mjesto.

Vijećnik Flajs se ispričao što je njegova moć primjećivanja i zapažanja tako skromna, mala i uska, pa to nije primijetio. Stoga je zaključio da reorganizacija gradske uprave neće donijeti uštede. Da to doista neće biti u prvoj godini potvrdila je i gradonačelnica, istaknuvši da je danas prihvaćen rebalans samo tehničke naravi, preraspodjele pozicije brojki, a ne promjene njihovih iznosa.

zatvori