Srijeda, 24. travnja 2024.

Goran Šafarek predstavlja novu mega-knjigu Priroda Hrvatske

Koprivnički biolog, ekolog, istraživač, putopisac, fotograf, snimatelj i tko-zna-što-sve-ne Goran Šafarek ovih je dana javnosti predstavio novu knjigu, jednu od najopsežnijih na kojima je do sada radio. Pod naslovom “Priroda Hrvatske” ovaj impozantni svezak obuhvaća upravo to: živi svijet, krajolike i prirodne procese koji su svi zajedno svojstveni ovom našem malenom kutku Zemlje.

Hrvatska se zaista može dičiti svojim prirodnim bogatstvom, ističe Goran, a u novoj se knjizi potrudio opisati sve njegove detalje pristupačnim rječnikom i veličanstvenim fotografijama. – To nije stručno-znanstvena knjiga već knjiga popularne tematike – kaže. – Obuhvaća cijelu prirodu Hrvatske i podijeljena je po područjima: od Kopačkog rita, Dunava, Drave i Save pa sve do udaljenih jadranskih otoka poput Sveca i Jabuke.

priroda-hrvatske-naslovnicaSve to nemoguće je sažeti u neku manju knjižicu, o čemu svjedoči i volumen sveska od preko tri stotine stranica, gotovo isto toliko kartica teksta uz, naravno, velik broj fotografija među kojima dominiraju njegove, ali ima i drugih autora – to su Tomislav Šolić, Perica Mustafić, Vedran Slijepčević, Nino Šalkić, Ivana Selanec, Velid Jakupović i Ivan Budinski.

Jedno od pitanja nameće se samo po sebi. – Teško je reći koliko dugo sam radio na njoj – kaže Goran. – Intenzivno sam pisao zadnjih godinu i pol dana, no ona je zapravo rezultat mog cjeloživotnog rada. Ne znam je li to moja najjača knjiga dosad; možda po naslovu tako zvuči. Prije nje, recimo, objavio sam “Životinje Hrvatske”, a ova je malo šira od te jer osim životinja obuhvaća i krajolike i vegetaciju.

Neke od hrvatskih prirodnih ljepota svi poznajemo, naglašava Goran, poput Plitvičkih jezera ili Kopačkog rita. – Imamo, međutim, još jako puno toga što je manje razvikano, a sveudilj iznimno vrijedno. Primjerice, krško podzemlje i krške rijeke prave su oaze života, uz fascinantne procese koji uzrokuju oblikovanje sedrenih barijera. Ne smijemo zaboraviti ni na podmorje, dakle “Priroda Hrvatske” obuhvaća i podvodna staništa, uz mnoge druge stvari.

Uz samu knjigu, Goran priprema i dokumentarni film koji smo vam već najavili, a u planu je i izložba fotografija.

 

zatvori