Petak, 19. travnja 2024.

MRAČNA STRANA VALENTINOVA Mamuze predstavljaju drugo izdanje izložbe ‘Fuck You Valentine’s Day’

Novo izdanje anti-valentinovske izložbe “Fuck You Valentine’s Day” koprivničkoj se javnosti predstavlja u četvrtak u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Kao i lani, kada je udruga Mamuze prvi puta organizirala ovako nešto, radi se o skupnoj izložbi radova prikupljenih putem otvorenog poziva svima zainteresiranima koji se žele izraziti o navedenoj temi. Nije im namjera sabotirati Valentinovo već pokušati prikazati i njegovu mračniju stranu, kaže Andreja Salajec iz Mamuza:

Želja nam je istražiti kako se osjećaju samci, nesretno zaljubljeni, ali i teme poput konzumerizma i tog nekakvog potrošačkog ludila, ne samo oko Valentinova, nego i ostalih blagdana. Još jedan cilj nam je, što nam je i opći cilj, da se mladi, neafirmirani umjetnici i amateri mogu izraziti i pokazati svoje radove.

Nakon što je prvo izdanje izložbe polučilo vrlo dobar odaziv, na inicijativu studenata Nikole Sinkovića i Petre Kovačević svijet će ugledati i drugo. Javilo se desetak autora.

Pristiglo je 20 radova od desetak autora. Znači, imamo manje autora, ali više ukupnih radova. To su uglavnom studenti sa Sveučilišta Sjever, drugi koprivnički amateri i dva slikara iz Novog Sada što nam je posebno drago.

Kako Valentinovo doživljavaju samci? Što kada je ljubav nesretna? Pretjeruje li se s kičem, gubi li Valentinovo svoj značaj i postaje li praznik za trgovačke centre? Sve su to pitanja na koja ovi mladi autori traže odgovor.

Autori prve izložbe "Fuck You Valentine's Day", 2015. Snimio Marko Posavec.
Autori prve izložbe “Fuck You Valentine’s Day”, 2015. Snimio Marko Posavec.

Otvorenje izložbe namjerno je tempirano nekoliko dana uoči praznika ljubavi. Osim predstavljanja samih radova, nastupit će i koprivnički srednjoškolci koji će čitati poeziju, dok su članovi udruge Pod galgama pripremili audio-recitalnu interpretaciju kratke priče “Anđeo” Mihovila Pavleka Miškine. Sve to skupa počinje u četvrtak11. veljače od 20 sati u Pixelu.

Radovi će se moći razgledati do 10. ožujka, a nakon nje Mamuze pripremaju novu izložbu jedne mlade koprivničke autorice – no to čuvaju kao iznenađenje.

zatvori