Četvrtak, 25. travnja 2024.

DANSKI VELEPOSLANIK: ‘U Koprivnici je bila i kraljica, a kada ona nekamo dođe, znači da je to mjesto važno’

Veleposlanik Kraljevine Danske, Anders Christian Hougård, posjetio je danas Grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju.

O čemu su razgovarali, novinarima je rekla gradonačelnica Vesna Želježnjak.

Čuli smo samo lijepe riječi od gospodina veleposlanika o našem gradu. Sigurna sam da ovaj posjet neće biti zadnji, već smo napomenuli da ćemo se u skorije vrijeme ponovno susresti, bilo u Zagrebu ili u Koprivnici, te ćemo vidjeti kakvu daljnju suradnju možemo uspostaviti i možemo li privući još danskog kapitala u Koprivnicu jer smatramo da Koprivnica može ponuditi ono što drugi gradovi ne mogu ili nisu spremni da to učine.

Veleposlanik Hougård podsjetio je na činjenicu da Koprivnica i koprivnička regija Danskoj nisu nimalo strane.

Ova regija i grad su nam dobro poznati jer ovdje imamo dvije jake danske tvrtke. I naša je kraljica posjetila Koprivnicu, a kada ona nekamo dođe, znači da je to mjesto važno. Vrlo smo zainteresirani za jačanje i poboljšanje već dobrih odnosa. Koprivnica je blizu Zagrebu, lako je doći ovamo i uspostaviti kontakte.

A osim poslovne suradnje, veleposlanik Hougård spomenuo je i druge načine na koje bi njegova zemlja mogla pomoći ovdašnjim kulturnim i društvenim aktivnostima.

Također bih napomenuo da podržavamo i kulturne projekte tijekom godine, stoga ćemo nastojati dati podršku vašem Sveučilištu i vašim kulturnim događanjima. Veselim se jačanju suradnje, vaša me se prezentacija dojmila i zahvalan sam vam što ste me primili.

Danska i Hrvatska prilično su slične zemlje, rekao je veleposlanik, posebno otkada je Hrvatska članica Europske unije. Istaknuo je kako Hrvatska može biti važan most danskim tvrtkama za poslovanje u ovom dijelu Europe.

Koren: Danski model nije primjenjiv na Hrvatsku
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr

Nakon Gradske uprave, danski veleposlanik posjetio je i Koprivničko-križevačku županiju. Kako nam je rekao župan Darko Koren, u kratkom posjetu razgovarali su uglavnom o aktualnim pitanjima teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske.

Gospodin veleposlanik Danske apsolutno prati sve što se u Hrvatskoj događa, naravno po svim pitanjima, ali posebno po tome jer je Danska često uzimana kao uzor kojeg bismo mi trebali gledati. Ja osobno mislim da ne trebamo gledati nikoga kao svoj uzor, da trebamo pronalaziti svoja rješenja jer nekakvo pravocrtno kopiranje bilo kakvog modela mislim da nije dobro ni za jednu zemlju. Tako da mislim da se niti danski model, koji se pokazao naravno uspješan, ali opet ima neke svoje mane, ne može preslikati kod nas. Mi moramo tražiti neko svoje rješenje.

Veleposlanik Hougård nakon toga je posjetio i tvrtke u danskom vlasništvu sa sjedištem u Koprivnici.

zatvori