Petak, 29. ožujka 2024.

Školarci u ružičastim majicama poručili kako ne toleriraju nasilje

Koprivnički osnovnoškolci i srednjoškolci danas su u školu došli u ružičastim majicama.

Tom gestom obilježavaju Dan protiv međuvršnjačkog nasilja. Cilj mu je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja, protiv kojeg su ustali i koprivnički gimnazijalci, rekla nam je učenica 1. f razreda.

Mi smo danas obukli roze majice kako bi pokazali da je cijela škola protiv vršnjačkog nasilja koje se vrši te da podržavamo sve one koji su protiv toga.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Na pitanje ima li u njezinoj školi međuvršnjačkog nasilja, učenica odgovara:

U našoj gimnaziji za sada nema i nadamo se da nema niti u drugima, ali pružimo podršku svima.

Spomenimo kako je ovu inicijativu u Hrvatskoj pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja te da je Dan ružičastih majica, kojemu je posvećena zadnja srijeda u veljači, nastao kao simbol na dječaka koji je bio izložen vršnjačkom nasilju upravo zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je ta majica simbolizirala dječakovu potporu teško bolesnoj majci. Vrlo brzo su se dječakovi školski kolege solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama koje su odmah postale simbol ove, kasnije međunarodno priznate, inicijative.

U Obrtničkoj školi nasilje iskalili na vreći

Dan ružičastih majica obilježila je i Obrtnička škola Koprivnica. Njihov učenik Antonio Tkalčić, inače član Boks kluba David, nabavio je boksačku vreću koja je postavljena u hodnik škole i na kojoj učenici mogu “izbaciti bijes jer se njeni osjećaji ne mogu povrijediti”.

Ružičasto se nosilo i u Novigradu Podravskom
Izvor: OŠ "Prof. Blaž Mađer".
Izvor: OŠ “Prof. Blaž Mađer”.
Izvor: OŠ "Prof. Blaž Mađer".
Izvor: OŠ “Prof. Blaž Mađer”.
zatvori