Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Odazovite se akciji ranog otkrivanja raka debelog crijeva

U Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak počinje akcija testiranja na skriveno krvarenje u stolici, što može biti simptom raka debelog crijeva.

Testirati se mogu sve osobe bez obzira na dob i to radnim danom od 8 do 14 sati, a iz Zavoda obavještavaju građane da se test-trakice mogu preuzeti u mikrobiološkom laboratoriju u Koprivnici te u epidemiološkim i javnozdravstvenim ambulantama. Zašto je testiranje važno, podsjeća ravnateljica Zavoda, Draženka Vadla.

U svakom slučaju, takav vid sekundarne prevencije, odnosno rano otkivanje raka je vrlo važno jer kao što znamo ako se rak na vrijeme otkrije onda se može i izliječiti. Nažalost, kad se pojave simptomi, onda je puno puta već prekasno. Apeliramo zato da je vrlo važno rano otkriti bolest, a ovdje imamo testiranje koje to može otkriti.

Iako se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi od 2008. godine, ravnateljica Vadla napominje da je odaziv na našem području nažalost vrlo slab. Stoga ponovo upućuje apel građanima da se odazovu ovoj akciji.

Vrijedno je spomenuti i da je ovo testiranje jedan od programa Dana otvorenih vrata povodom 22. obljetnice županijskog Zavoda za javno zdravstvo u sklopu kojih je organiziran niz predavanja i radionica.

zatvori