Četvrtak, 25. travnja 2024.

Forjan uz 26 godina koprivničkog HDZ-a: Spremni smo preuzeti vlast u gradu

Okupljanjem ispred koprivničkog Domoljuba, članovi Hrvatske demokratske zajednice jučer su obilježili 26. obljetnicu osnutka stranke za područje bivše Općine Koprivnica.

Osnivačka skupština HDZ-a održana je 16. veljače 1990. u tadašnjem koprivničkom Domu kulture. Među osnivačima koji su zadužili HDZ istaknuto je 18 imena koja su posebno zadužila stranku. To su Ivan Mikulić, Mate Jukić, Ivan Mesić, Josip Božičević, Vilim Kovačić, dr. Mijo Bardek, Ante Erak, Vilim Kovačić, Anto Krajina, Zvonimir Kuzmić, Krešo Lukačić, Zdravko Mikotić, Marko Mioč, Vinko Pavlović, Božo Periša, Josip Žufika, Krunoslav Vitelj i Ivan Vlahović. Preminulim utemeljiteljima upaljeni su lampaši pored središnjeg križa za koprivničkom gradskom groblju.

Stranačka obljetnica bila je povod za nekoliko pitanja predsjedniku koprivničkog HDZ-a Ernestu Forjanu. Za početak, HDZ u Koprivnici danas?

– HDZ u Koprivnici danas ima 26 godina. Poštujemo povijest i gledamo u budućnost svjesni da ju moramo stvarati svi zajedno jer ona ovisi o nama. Aktivni smo na svim područjima društvenog i javnog života s jasno definiranim stavovima o svim ključnim pitanjima i problemima. U našem gradu to su prvenstveno prezaduženost, odlasci mladih ljudi, nezaposlenost i pronatalitetna politika. Imamo jasno definirane ciljeve i sa sigurnošću mogu reći da smo zajedno s koalicijskim partnerima uz podršku građana spremni preuzeti odgovornost za upravljanje našim gradom.

Do sad vam to nije uspijevalo. U Koprivnici ste stalno u oporbi.

– Slažem se s Vama. Međutim, nije u redu stalno se vraćati u povijest. Treba gledati u budućnost. Mi imamo jasno definirane stavove i uvjeren sam da će nas s koalicijskim partnerima građani Koprivnice prepoznati na sljedećim lokalnim izborima. Za to smo ovaj puta definitivno spremni.

To svoje uvjerenje temeljite samo na svojim jasno definiranim ciljevima ili na još nečemu?

– Ako smo već ušli u tu temu, moramo biti svjesni da je aktualna gradska vlast već niz godina na vlasti. No vidimo koliko je Grad zadužen, a tu mogu spomenuti samo jedan podatak o čemu često govorimo i pred Gradskim vijećem. Kad računamo zaduženost grada do 2027. godine, do kad su dugoročna zaduženja – svako dijete rođeno u koprivničkoj bolnici u startu je zaduženo četiri do četiri i pol tisuće kuna. To je nedopustivo. A pronatalitetna politika nam je takva da iz gradskog proračuna ne možemo odvojiti niti nekoliko stotina kuna za pomoć mladim obiteljima. No u Gradu Koprivnici ima niz tema i problema zbog kojih vjerujemo da građani nakon ovog trećeg mandata aktualne vlasti traže alternativu i to smo upravo mi.

Mislite li to stoga jer upravo Vaša politička opcija obnaša državnu vlast?

– Činjenica da je Domoljubna koalicija dobila mandat upravljanja državom svakako nam ide u prilog. Kad bi nam građani dali mandat za obnašanje gradske vlasti, lakše bismo realizirali projekte za kvalitetniji život naših sugrađana. Vjerujemo da bismo u suradnji s našim kolegama na državnom nivou opravdali povjerenje građana Koprivnice.

O kojim projektima konkretno govorite?

– Mogu spomenuti bolnu točku koja se zove brza cesta, kako ju je preimenovala bivša vlast. Ovim tempom, usprkos obećanjima, ona neće tako brzo doći do našega grada. Isto je i s prugom. Dva puta je pao natječaj, a novac je umjesto na našoj nizinskoj pruzi završio u dubrovačkom aerodromu. To je nedopustivo jer bez pruge i ceste Koprivnica ne može imati onaj iskorak koji je potreban za nas i naš kraj.

Snimio Marko Posavec.
Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

Gospodine Forjan, koliko HDZ ima članova u Koprivnici?

– Koprivnički HDZ ima više od 1.200 članova. Svaki nam dan dolaze novi, a posebno veseli što nam se pridružuju mladi i obrazovani ljudi koji imaju jasnu viziju svoga grada i koji u svom gradu žele nešto mijenjati.

Kako se postaje članom HDZ-a?

– Vrlo jednostavno. Treba se obratiti tajništvu stranke i popuniti pristupnicu. Potom pristupnica odlazi u temeljni ogranak uz čiju se suglasnost postaje članom HDZ-a.

Kakva je članarina?

– Članarina je podijeljena u više kategorija. Imamo dužnosničku i stranačku. Nezaposleni, studenti i oni s primanjima do 3.500 kuna plaćaju članarinu 60 kuna godišnje, a oni s većim primanjima 120 kuna godišnje.

Forjan je najavio i da će u skladu s tradicijom uvedenom prije nekoliko godina, obljetnica osnutka HDZ-a biti organizirana u sva tri grada naše županije. U Koprivnici će to biti početkom ožujka.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori