Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Zimska služba: Bilo je zeznuto, ali odradili smo dobar posao

Na koprivničkom je području palo ukupno 26 centimetara snijega, od kojih čak 15 tijekom jučerašnjeg dana, uglavnom noći. Velikim količinama snijega usprkos, situacija na gradskim prometnicama i pješačko-biciklističkim stazama je pod kontrolom.

Rekao je to Dravi info voditelj Zimske službe Dražen Marđetko te pojasnio:

Mi smo u pogonu od jučer u pet popodne, cijelu večer i cijelu noć odradili smo tri prolaza kroz cijeli grad tako da je najveća većina cesta prohodna i očišćena od snijega.

Marđetko kaže da smo svi zajedno položili ispit kad govorimo o ledenoj kori koja je prethodila ovom snijegu:

Mi smo konstantno bili vani čim je počeo prvi nalet one ledene kiše. Nismo prestajali, stalno smo solili. Mislim da smo dosta dobro uspjeli. Nije bilo pretjeranog broja saobraćajki, no činjenica je da su i vozači pazili. Ali je doista bilo jako zeznuto.

A ispunjavaju li građani svoje obveze kad govorimo o čišćenju snijega ispred kuća i poslovnih prostora?

Koliko vidim, cijelu sam se noć vozio po gradu – pred jutro je stvarno puno građana izašlo van s lopatama i čistilo snijeg. Iako je ovo pitanje prvenstveno za komunalnog redara, ja mogu reći da se građani uglavnom pridržavaju osvojih obveza.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

No posao još nije u potpunosti gotov, kaže Marđetko i najavljuje:

Ispričavam se građanima do kojih možda nismo stigli u vrijeme na koje su oni inače navikli da dolazi ralica. No doista je bio specifičan trenutak zbog iznimno velikih oborina u kratkom vremenu. Stalno smo raličili, ali je ipak ostalo nekoliko šturceva. No to ćemo sve riješiti u toku dana.

ŽUC: Radimo i iznad propisanog standarda

Ravnatelja Županijske uprave za ceste Dragutina Guzalića zatekli smo u obilasku terena. Prema onome što je vidio na županijskim, ali i na drugim lokalnim cestama, kaže da možemo biti zadovoljni:

Sve je dobro napravljeno. Za sve smo imali i imamo osigurane kapacitete. Sve se radi po izvedbenom programu Zimske službe. Pripremljeni smo, imamo dovoljne količine soli i agregata, mehanizacija i naši izvoditelji su pripremljeni – to je njihova ugovorna obveza. Mi smo novac za Zimsku službu osigurali, no mi si ipak želimo što manje oborina i što manje potreba za intervencije kako bi nam nešto novca ostalo i za ljetno održavanje naših cesta.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Ravnatelj ŽUC-a kaže da problema na prometnicama pod ingerencijom ŽUC-a nema. Sve su ceste očišćene, a sad do izražaja dolazi i sol koju su po cestama bacali još od Nove godine. Sve je to, upozorava Guzalić, iznad propisanog standarda zimskog održavanja cesta:

Sol radi i snijeg na cestama se sad otapa. Ako će ovih dana biti sunca i ako će se temperature ovih dana dići, ceste će vrlo brzo biti crne, kao što to vozači vole. Iako novi Pravilnik to od nas ne zahtijeva. Ne znam koliko ljudi znaju iako smo još lani upozoravali, novi Pravilnik dozvoljava da na cesti može biti do 15 cm. Mi smo naravno ispod toga. Držimo se starih pravila i – iako nam to nije obveza, težimo crnoj cesti.

zatvori