Četvrtak, 25. travnja 2024.

‘Trsek moj, zbudi se, dosta si spal’ – vinogradari ovoga petka slave Vincekovo

Vinogradari i vinari ovoga petka, 22. siječnja, slave svog nebeskog zaštitnika – sv. Vinka. Popularno Vincekovo, dakako, obilježava se i diljem vinorodne Podravine čiji su pitomi brežuljci i obronci Bilogore gotovo obrasli vinogradima, a brojni Koprivničanci slobodno vrijeme provode u svojim ‘goricama’.

Vincekovo je uz Martinje najvažniji vinogradarski praznik. Smatra se da je upravo toga dana “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze, što znači da će, s približavanjem toplijeg vremena, sokovi ubrzo poteći trsom, a vinogradari si čestitaju novu vinogradarsku godinu uz želje da bude što sretnija i rodnija.

Kako taj važan datum valja primjereno obilježiti, vinogradari na Vincekovo odlaze u gorice gdje će prigodnom ceremonijom zaželjeti uspješnu predstojeću berbu. Kaže se da svaki vinogradar na Vincekovo obavezno mora u gorice, bez obzira na to kakvo bilo vrijeme, te na trseve objesi kobasice kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo. Trs zalije starim vinom uz riječi:

Dragi Bog
čuvaj trsa mog
evo Ti zrelog vina
da bu dobra godina.
Oblake razmakni
sunce primakni
mraza zgoni
na tuču zvoni.
Se bum obdelal
da bi v jesen popeval
rozgvu si bum zel
i vu vodu del.
Sv. Vincek pokaži svetu
kak bu vu novom letu.

Potom s trsa odreže nekoliko rozgvi i, ako mu se posreći, odreže rozgve s trsa srednje rodnosti te ih stavlja u času s vodom na prozor. Vodu povremeno mijenja, a nakon dva-tri tjedna rozgva propupa i pokazuje listove i cvijet. Po tome se vidi kako je trs prezimio i je li se “grožđe” smrznulo, po čemu zna kakvu rezidbu valja primijeniti. Neki vinogradari nakon toga po vinogradu razbacaju češnjak kako bi lozu zaštitili od bolesti.

Također, kaže se da na Vincekovo ne valja biti sam u vinogradu ili u klijeti. Ako se okupi više pajdaša, svaki za uspomenu dobije po jednu grančicu trsa. Tu je, naravno, i ručak te pjevanje tradicionalnih napitnica.

U kontinentalnoj Hrvatskoj ceremonija proslave Vincekova najčešće se izvodi po posebnim pravilima ili štatutima, od kojih su najpoznatiji Križevački.

Tam gore na bregu trsek nam spi,
stari mi japa ga tužno gledi.
V roki gorične škarje drži,
prigne se k njemu, pak mu veli:
Trsek moj, zbudi se, dosti si spal.
Dugo na tebi snegek je stal.
Ves si pozebel i tak mi te žal,
trsek moj, zbudi se, bum te vrezal.
Brajdice delal bum trseku svom,
trsek mi vrnul bu svojim plodom.
Dečicu moju bu hranil z grozdom
mene pak starega v kleti s vinom.
Z vinčekom svojim krepil me buš
par leti živlenja produkšal mi buš.
Zato, moj trsek, ti zahvalan bum,
do zadnje vure poštuval te bum.

Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom vinogradara i voćara Molve ove godine Vincekovo obilježava u vinogradu Darka Ivančana iz Molvi, špelancijom blagoslova trseka, u petak od 14 sati.

Dijelovi teksta preuzeti su sa stranica Planinarskog društva Bundek iz Zagreba.

zatvori