Petak, 19. travnja 2024.

Udruzi slijepih odobren nastavak projekta Korak po korak još tri godine

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije sa sjedištem u Koprivnici dobila je od Ministarstva socijalne politike i mladih zeleno svjetlo za nastavak programa Korak po korak.

O čemu je točno riječ, pojasnio nam je voditelj projekta Alen Kerovec.

Projekt je namijenjen za osobne asistente osobama s invaliditetom. S obzirom da smo mi udruga slijepih osoba, naš osobni asistent obavlja uslugu videće pratnje za naše korisnike. Takav smo program uz sufinanciranje ministarstva proveli i u protekle tri godine, bili smo uspješni pa nam je odobren projekt i u naredne tri godine.

Tako je osiguran novac za radno mjesto osobnog asistenta slijepim osobama, a posao će na još tri godine dobiti Margareta Odobašić, kaže Kerovec.

Njezin je posao da svakodnevno bude u kontaktu i da obavlja različite svakodnevne aktivnosti s korisnicima koji su uključeni u program. U protekle tri godine bilo je uključeno 15, a u naredne tri godine usluge osobnog asistenta imat će prilike koristiti 25 do 30 slijepih osoba. To su naši članovi koji žive sami ili u ruralnim područjima gdje nema javnog prijevoza, ili su u teškoj ekonomskoj situaciji. Stoga im je usluga osobnog asistenta vrlo vrijedna, osobito kad trebaju doći u Koprivnicu liječniku ili u Centar za socijalnu skrb. Isto je i s dolaskom u Križevce ili u Đurđevac, jer kao županijska udruga pokrivamo i ta područja.

Kerovec kaže da Margareta Odobašić dolazi po slijepe članove udruge u njihove domove, odvozi ih kamo treba, pomaže obaviti njihove potrebe kod liječnika ili u institucijama, uči ih kako upotrebljavati pomagala za slijepe osobe te prilagođava im prostor za život u novonastaloj situaciji:

Osobna asistentica je slijepim osobama njihove oči. Nije gerontodomaćica koja čisti i sprema, ona je pomoć i pratnja slijepim osobama u važnim životnim situacijama za koje si sami ne mogu priuštiti pomoć.

Ministarstvo je za trogodišnje zapošljavanje osobne asistentice slijepim osobama u Podravini i Prigorju odobrilo 335.000 kuna.

zatvori