Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Aktualno Udruga Bolje sutra Andreju osigurala osobnog asistenta

Udruga Bolje sutra Andreju osigurala osobnog asistenta

0
Udruga Bolje sutra Andreju osigurala osobnog asistenta
Edukativno putovanje u sklopu projekta Ja sam promjena – VOLONTIRAM. Izvor: Udruga Bolje sutra grada Koprivnice.
2016. godina više je nego dobro počela za Udrugu osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih dobili su obavijest o odobrenju trogodišnjeg programa Usluge osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.
Nenad i Andrej. Ustupila Udruga Bolje sutra grada Koprivnice.
Nenad i Andrej. Ustupila Udruga Bolje sutra grada Koprivnice.

O čemu je točno riječ, Dravi info pojasnila je predsjednica Marija Mraz: – To znači da je uključen jedan mladić od 21 godine koji ima najteži oblik tjelesnog invaliditeta. Imat će svu moguću podršku koja mu je potrebna da bi bio uključen u zajednicu u aktivnosti koje naravno on sam želi odabrati – ističe Mraz.

Tako će Koprivničanac Andrej Pjatakov koji zbog teškog oblika cerebralne paralize gotovo ništa ne može sam, u sljedeće tri godine imati pomoć svog osobnog asistenta.

– Sve ono što on odabere, odlazak na kavu, u kino, liječniku, u bilo koju instituciju i ustanovu, sve ono što mu je potrebno, sada će mu pružati taj osobni asistent – kaže Mraz. – Mislim da će mu se kvaliteta života jako, jako poboljšati. Većina ljudi ne može ni zamisliti što to za njega sada znači.

Za asistenta je izabrao 26-godišnjeg Nenada Međimurca, koji je tako – doduše na pola radnog vremena, dobio posao u sljedeće tri godine. Troškove od 187.395 kn podmiruje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Andrej je tako kao korisnik programa postavo svojevrsni poslodavac, dok je njegov osobni asistent zaposlenik. U Udruzi Bolje sutra spremni su pripremati programe i za druge članove, jer kažu – mogućnost za dobivanje asistenta postoji, samo se obitelji moraju odvažiti na taj korak. Uvjet je jedino da osobni asistent ne bude osoba iz obitelji.

A da im je godina doista vrlo dobro počela, vidi se i po promjeni radnog statusa dvoje zaposlenika. Od početka godine dobili su – umjesto dosadašnjeg na određeno, radni status zaposlenika na neodređeno vrijeme u Udruzi. Važno je spomenuti i da je jedan od zaposlenika osoba s invaliditetom u kolicima.

Tako su u Koprivnici trenutno zaposlene dvije osobe u invalidskim kolicima čime je naš grad uz Zagreb jedini u Hrvatskoj koji je stvorio uvjete za takvo zapošljavanje, ponosno zaključuje Mraz.

zatvori