Četvrtak, 28. ožujka 2024.

U novoj Vladi nema nikoga iz Podravine i Prigorja – zasad, kaže župan Koren

Novi mandatar Tim Orešković predstavio je u Zagrebu sastav nove Hrvatske vlade. Među 20 ministara i dvojicom potpredsjednika nema ni jednog imena iz naše županije. Čak ni predsjednik HSS-a, Križevčanin Branko Hrg nije – najavama usprkos, jedan od potpredsjednika Vlade.

Član stranačkog Predsjedništva, predsjednik županijske organizacije i podravsko-prigorski župan Darko Koren odgovorio nam je na pitanje – zašto u Vladi nema Hrga?

Ja bih rekao da ga nema za sada u Vladi. Taj načelni dogovor između nas kao prvog i glavnog strateškog koalicijskog partnera HDZ-a ostaje. Pitanje je nekih tehničkih momenata zbog kojih to sad nije realizirano. Nemojte me tjerati da kažem nešto povrh toga jer doista to sad ne mogu reći. Dakle apsolutno ostaje dogovor da će HSS imati potpredsjednika u Vladi Republike Hrvatske.

Koren je ipak pojasnio da je riječ o tehničkim pojedinostima koje su se događale tijekom pregovora između puno partnera koji sudjeluju u kreiranju i formiranju nove vlade. Rezultat cijelog procesa je da će pitanje trećeg potpredsjednika vlade biti rješavano ne tijekom sutrašnje sjednice sabora već u dogledno vrijeme.

U HSS-u su uvjereni da će predstavnici te stranke, u skladu s izbornim – osobito preferencijalnim – rezultatima, svakako dobiti prilike preuzeti funkcije državnih dužnosnika – zamjenika ministara odnosno državnih tajnika, pomoćnika ministara te ravnatelja. Kako će to konkretno izgledati kad govorimo o podravsko-prigorskim kandidatima?

Pa čujte, o tome smo već pričali. Mi smo kandidirali određeni broj ljudi i iz naše županije. Teško je sad konkretno o tome govoriti, ali ćemo vjerojatno i u tom smislu biti kvalitetno zastupljeni.

Nešto slično nam je prije dva dana najavio i predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a Darko Sobota. Uvjeren je da će za obavljanje važnih izvršnih funkcija ministri za suradnike u svoje timove izabrati kvalitetne kadrove koje im je delegirao podravsko-prigorski HDZ.

zatvori