Četvrtak, 18. travnja 2024.

Tomo iz Koprivničkih Bregi – na rubu sela, na rubu svega

U Kolodvorskoj ulici u Koprivničkim Bregima živi, ili bolje rečeno preživljava, Tomo Špiranec. Tomo ne prima mirovinu ni plaću, svakoga mjeseca dolazi mu tek mala socijalna pomoć. Ljeti koju kunu zaradi košnjom trave.

Njegov skromni kućerak nema ni vodu niti WC. Jedva se uspio izboriti za struju. Prošao je četiri ovrhe, između ostaloga i za TV pretplatu – a televizor uopće ne posjeduje. Čak mu je i mala socijalna pomoć bila blokirana, no to se na kraju ipak riješilo. Hrvatski je branitelj, nije pijanac niti ovisnik; jedan mu je čovjek obećao pomoć oko statusa, no nedavno je umro. Dobro i zlo Tomo dijeli s bakom Katom, siromašnom poput njega, koja živi u trošnoj kućici te ima dvorište i mali vrt. Snalazi se s hranom pa si međusobno pomažu.

Njegovu su priču prvi otkrili Zagrepčani koji su ga posjetili i opskrbili ga s potrepštinama. Tada se požalio da nema što dati jesti svom psu, što se pročulo na jednoj Facebook grupi i stvari su se pokrenule s mrtve točke. Posjetile su ga Koprivničanke Nada Zlatar Lukavski i Vesna Cikuš te mu donijele neke osnovne namirnice za njega i psa. – Srca su nam ispunjena… Usprkos tužnim dojmovima, ipak smo sretne što smo im barem nakratko uljepšale život – kazala nam je Nada. – To su ljudi koji su ostavljeni na rubu egzistencije, zaboravljeni od društva, sustava i svojih sumještana koji svakodnevno prolaze pored njihovih kućeraka ne primjećujući ih.

Stoga pozivaju Općinu i mještane Bregi na akciju. – Vrlo je malo potrebno da se nekome pomogne, a materijalna sloboda je ograničena i svakome se to može dogoditi – ističe Nada. Trenutno bi najvažnije bilo Tomi priključiti vodu, no svaka je pomoć dobro došla.

 

zatvori