Petak, 29. ožujka 2024.

Sve manji broj udruga na području županije

Dio od velikog broja udruga civilnog društva u Podravini i Prigorju nije zadovoljio zakonske odredbe što će vjerojatno rezultirati i smanjenjem njihova broja.

Logično je stoga i da će odaziv udruga na županijski javni poziv o sufinanciranju njihovih programa biti manji, rekao je to Dravi info zamjenik podravsko-prigorskog župana Ivan Pal:

Čini mi se da jedan dio udruga neće uspjeti u tome, jer naprosto nema potencijal. To je otprilike 20 % udruga, prema mojoj gruboj procjeni. Razgovaram s ljudima i čini mi se da jedan dio udruga se neće niti javljati na taj natječaj za iduću godinu, nego će se pokušati u idućoj godini osposobiti do kraja.

No, dožupan Pal smatra da će to omogućiti sposobnim udrugama da povuku namijenjena sredstva te kao pravi primjer takvih udruga ističe one koje brinu o sugrađanima s invaliditetom koje već godinama izvlače sredstva i iz državnih i iz europskih projekata.

Zato će sposobne udruge povući ta sva sredstva, a broj takvih udruga je jako veliki. Pazite, ako imate udrugu koja računa samo na sredstva iz županijskog proračuna i ima jednu manifestaciju i samo na tu manifestaciju računa, onda se teško mogu složiti da je to udruga od općeg značaja za ovaj kraj i ovo društvo. Morat će oni malo svoje programe korigirati ili će se naprosto takve udruge ugušiti.

Županija će novi javni poziv za financiranje programa udruga raspisati odmah poslije nove godine, a za očekivati je da će iz svog proračuna za tu namjenu – kao i dosada, utrošiti više od 4 milijuna kuna.

zatvori