Četvrtak, 25. travnja 2024.

Sud naložio Grošiću da ukloni dio ograde ispred Martinovke

Općinski sud u Koprivnici naložio je Darku Grošiću da ukloni ogradu s dijela parcele na Florijanskom trgu u strogom centru Koprivnice kako bi omogućio pristup zgradi koju zovemo Martinovka.

Kako nam je pojasnila odvjetnica Katarina Vuljak, Grošić je, ogradivši parcelu koju je kupio od Grada, postavio ogradu i na put služnosti. Prema odluci koprivničkog suda, Grošić je u roku od 24 sata trebao ukloniti dio ograde. Taj je rok istekao danas u 14:45, pa će odvjetnica Vuljak sutra ujutro predati sudu zahtjev za ovrhu. Čim dobije rješenje, angažirat će ovlaštene da uklone dio ograde što će Grošiću uvećati troškove, ali i osloboditi asfaltirani put koji vodi od Florijanskog trga ravno do ulaza u Martinovku.

Vuljak pojašnjava da su vlasnici Martinovke pravo služnosti i korištenja toga puta stekli u proteklih 20 godina, što je sud i potvrdio. Kaže da će trebati dogovoriti preseljenje toga puta na rubni dio parcele, o čemu će trebati voditi računa kod projektiranja zgrade koju Grošić planira graditi.

Što će dalje poduzeti Grošić, nismo uspjeli doznati. Tek nam je SMS-om odgovorio da neće davati izjave sve dok ne završe sudski sporovi i donesena rješenja ne budu pravomoćna.

Iz izvora Drave info doznajemo da Grad kao prodavatelj jamči Grošiću da je parcela na Florijanskom trgu isključivo vlasništvo Grada i u njegovom posjedu te da na njoj ne postoji upisano neko pravo trećega koje isključuje, umanjuje ili ograničava Kupčeva prava i posjed, a posebno da zemljište nije opterećeno nikakvim uknjiženim teretima. No u slučaju da vlasnici Martinovke dobiju pravomoćne sporove, tada bi, prema nekim odredbama Zakona o obveznim odnosima, u probleme mogao zapasti Grad.

Pravni stručnjaci spornim drže i argument o pravu služnosti stečenim tijekom posljednjih 20 godina jer je građevna dozvola za Martinovku izdana 12. travnja 1997., a pravomoćnom je postala 15. svibnja te godine, što je bilo prije nešto više od 18 i pol, a ne prije 20 godina.

zatvori