Četvrtak, 18. travnja 2024.

Siniša Bosanac: Ponosni smo na Ponos Hrvatske, ali naš posao tek počinje

Koprivničanac Siniša Bosanac i tim Inicijative „Pomozimo djeci s invaliditetom“ primili su jučer nagradu Ponos Hrvatske.

Nagrada se dodjeljuje ljudima koji su svojim dobrim djelima i nesebičnošću zadužili mnoge, a njihova skromnost je ono što zaista nadahnjuje. Siniša Bosanac je dojmove s jučerašnje dodjele podijelio s Dravom info.

Bilo je stvarno lijepo, osjećao sam se ponosno. Naročito jer sam bio u društvu mnogih, stvarno izuzetnih osoba koje svojim radom i svojim zalaganjem su puno napravili tijekom prošle godine.

Naš sugrađanin je ponos Hrvatske jer je zajedno s roditeljima djece s invaliditetom kroz razgovore, ali i prosvjede, uspio isposlovati velike promjene. Promijenili su propis o osobnoj invalidnini koja više nije vezana uz satnicu, roditelji njegovatelji više ne gube prava ako im se djeca školuju duže od četiri sata na dan, punjenje boca s kisikom danas ide na doznaku, osobe s invaliditetom imaju pravo i na invalidninu i na stipendiju, MZOS je konačno objavilo pravilnik o školovanju djece s poteškoćama, osigurano je više pomoćnika u nastavi.

Ustupio Siniša Bosanac.
Ustupio Siniša Bosanac.

Kao najveći uspjeh inicijative Siniša Bosanac vidi promjenu diskriminirajućeg zakona čime je 1.100 djece dobilo ravnopravan status.

Naš najveći uspjeh je bio da smo kao neformalna grupa preko saborskog zastupnika Mladena Novaka uspjeli izmijeniti zakon o doplatku za djecu i omogućiti za 1.100 osoba s invaliditetom da dobivaju svaki mjesec 831 kunu.

Siniša Bosanac ističe da su njihova dosadašnja postignuća tek mali dio onoga što treba mijenjati po pitanju diskriminacije djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Naš posao tek počinje. Ima jako puno problema – od rane intervencije za neurorizičnu djecu, preko uključivanja u redoviti odgojno-obrazovni sustav pa sve do, kasnije, života u zajednici i samostalnog života u stambenoj zajednici i nekakva mogućnost za rad i život u društvu.

Konkretno, trenutno rade na donošenju Pravilnika o pomoćnicima u nastavi kako bi sva djeca s teškoćama imala jednake uvjete obrazovanje. Pravilnikom bi se konačno uredila pitanja od toga tko osigurava asistenta i na koji način, tko može biti asistent u nastavi i koje bi kvalifikacije morao imati.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori