Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO U obilasku rodilišta bez novogodišnjih beba

Iz godine u godinu u cijeloj je Hrvatskoj sve manje novorođenčadi, pa tako i u Koprivnici. Evo kakve su stvarne brojke - nisu baš dobre.

Nijedno novorođenče nije zaplakalo u koprivničkom rodilištu u prvih devet sati 2016. godine.

Tada je, naime, gradonačelnica Vesna Želježnjak u pratnji svojih zamjenika Mišela Jakšića i Melite Samoborec tradicionalno obišla rodilište te pritom prigodno darivala rodilje. Pridružili su im se i sanacijska upraviteljica Sandra Sinjeri, glavna sestra Vesna Sertić te predstojnik Odjela za ginekologiju i opstetriciju Ivica Stanišić. Upravo nam je dr. Stanišić iznio podatke o broju rođene djece u koprivničkoj bolnici koji je iz godine u godinu u stalnom padu, no to nije specifičnost naše bolnice: demografski je trend negativan na razini cijele Hrvatske.

Prvu ovogodišnju bebu još nemamo, a posljednja je rođena jučer, na Staru godinu, oko 1 sat. Nažalost, i ove godine bilježimo pad broja poroda. Prošle ih je godine bilo 40-ak manje u odnosu na 2013., dok je sada to već 70-80 manje poroda. Mislim da pratimo ukupan trend u cijeloj Hrvatskoj, to jest pad od oko 10 posto.

Konkretno, u 2015. godini svijet je u Koprivnici ugledalo 826 beba, za razliku od 905 koliko ih je bilo godinu ranije. Nešto je više muške nego ženske novorođenčadi, a veći je i udio blizanačkih trudnoća: 2014. bilo ih je pet, a 2015. čak devet. Podaci jasno ukazuju na to da se sve manje žena odlučuje na trudnoću, kaže dr. Stanišić:

U prosjeku imamo više majki s više djece, računamo da je to u prosjeku otprilike dvoje ili troje djece po rodilji. Broj prvorodilja definitivno opada.

Na te se podatke osvrnula i gradonačelnica Vesna Želježnjak.

Ovo nije ništa posebno, tako je u cijeloj Hrvatskoj. Nažalost, takve su prilike da majke sve kasnije rađaju, pogotovo kad vidite da težimo većem obrazovanju. To ne iznenađuje. Nadam se da su onda u kasnijim godinama porodi češći, imate cikluse koji se događaju i nadam se da će se i u Koprivnici dogoditi u budućnosti vrijeme kad će biti više djece. Krenimo svi od svake obitelji, nekada su obitelji bile brojne, sada to nije tako, drukčiji je tempo života i sve ostalo.

A potom je građanima uputila još jednu čestitku s posebnim osvrtom na natalitet.

Prije svega poželjela bih svima puno zdravlja, sreće, ljubavi, zadovoljstva, malo više tolerancije, svi da se uvažavamo, te isto tako malo više djece u gradu.

zatvori