Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Oprostili smo se od Josipa Friščića

Uz vojne počasti na mjesnom groblju u Koprivničkom Ivancu pokopan je Josip Friščić, bivši podravsko-prigorski župan, saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora, predsjednik HSS-a, angažiran u društvenom i sportskom životu. Posljednje prigodne riječi uputili su mu u ime lokalne zajednice Mario Švegović te ispred stranačkih kolega i političara HSS-ov Ivan Vuk.

Sprovod je predvodio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak uz sudjelovanje monsinjora Zlatka Korena, rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnika Župe Marija Bistrica, te monsinjora Leonarda Markača, močilskog župnika i dekana Koprivničkog dekanata i Nikole Bukovčana, župnika Koprivničkog Ivanca.

Uz Jožin odar smjenjivale su se počasne straže, a posljednje zbogom Joži je odaslano pjesmama. Limena glazba Koprivnički Ivanec je uz himnu po državnom protokolu odsvirala i pjesme Bliže o Bože moj, Ja sam junak iz doline i Kraljice neba; pjevači su izveli pjesmu Majko Božja Bistrička dok su tamburaši Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec za kraj odsvirali Slavujev pjev poznatiji kao Pjesma rastanka.

Uz obitelj i prijatelje na Jožin sprovod došli su mnogi poznati iz političkog, društvenog i sportskog života ne samo ovoga kraja već i cijele Hrvatske. Saborski zastupnik Damir Felak bio je saborski izaslanik koji je na sprovod donio svijeću dok je cvijeće hrvatskog parlamenta bilo dostavljeno.

Kao što je bilo za očekivati, na sprovod su došli brojni Jožini HSS-ovci – primjerice Darko Koren, Branko Hrg i Stipe Gabrić Jambo, Ivan Pal, Dragutin Korošec, Nenad Matić, Marin Pucar, prof. Hrvoje Petrić, akademik Dragutin Feletar

Hrvatski nogometni savez predstavljao je njegov potpredsjednik, vukovarski župan Božo Galić, a na sprovod je došao i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić. Među okupljenima bio je i bivši predsjednik Sabora iz Friščićeva mandata Luka Bebić te bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Počast bivšem suradniku odali su i predstavnici Grada Koprivnice – gradonačelnica Vesna Želježnjak i njen zamjenik Mišel Jakšić te predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Rastanak s Jožom bio je iznimno emotivan za prijateljsku mu obitelj doktorice Karmen Antolić, ali i za mnoge zaposlenike Koprivničko-križevačke županije koji ga pamte kao dobroga šefa.

zatvori