Petak, 19. travnja 2024.

Manje kaznenih djela, ali više poginulih u prometu

Prošle, 2015. godine nastavljen je trend smanjenja broja kaznenih djela, ali povećan je broj prometnih nesreća i smrtnih stradavanja u prometu, vidljivo je iz redovnog statističkog izvješća koje je objavila Policijska uprava koprivničko-križevačka. Nešto je manje i prekršaja narušavanja javnog reda i mira, no znatno je povećan broj požara.

Tako je u 2015. godini ukupno zabilježeno 1.320 kaznenih djela, dok ih je u godini prije bilo 1.437. Najviše kaznenih djela dogodilo se u rujnu i listopadu, za razliku od 2014. kada su uvjerljivo prednjačili svibanj i ožujak. Proteklog mjeseca kriminalnih je činova bilo 119 za koje je 75 osoba kazneno prijavljeno, a riješeno ih je nešto više od 85%. Ukupno počinjena materijalna šteta iznosi relativno skromnih šest i pol tisuća kuna.

Broj kaznenih djela po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka
Broj kaznenih djela po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka

Od kaznenih djela u prosincu, većina njih (52, odnosno 44%) odnosilo se na opći kriminalitet. Njih 25 bila su kaznena djela na štetu maloljetnika, 17 iz gospodarskog kriminaliteta i 16 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Vrijedi spomenuti i kako je u prosincu razriješeno 15 kaznenih djela iz ranijih razdoblja.

Tijekom prosinca na podravsko-prigorskim cestama dogodilo se 67 prometnih nesreća u kojima nitko nije smrtno stradao. No, na godišnjoj razini statistički su pokazatelji prilično nepovoljni: u 2015. godini policija je zabilježila 618 prometnih nesreća za razliku od 593 iz 2014.

Broj prometnih nesreća po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka.
Broj prometnih nesreća po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka.

Također, znatno je više prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Tako je život na našim cestama lani izgubilo 13 osoba, dok ih je 2014. godine bilo 7. Veći je i ukupan broj stradalih osoba – 395 u odnosu na 361.

U prosincu su zabilježena 33 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, ponajviše tučnjave i davanja pića pijanim osobama, no na godišnjoj je razini njihov ukupan broj ipak nešto manji: lani 398, preklani 414. Inače, možemo spomenuti kako je više od polovice prosinačkih prekršaja protiv javnog reda i mira zabilježeno u ugostiteljskim objektima, a za gotovo polovicu njih zasluge se pripisuju osobama pod utjecajem alkohola.

Osim javnog reda i mira te prometa, policija je u prosincu evidentirala i 88 prekršaja iz drugih područja, u čemu prednjači nasilje u obitelji, Zakon o osobnoj iskaznici i Zakon o obveznim osiguranjima u prometu.

Prosinac nam je donio i tri požara, dva na građevinskim objektima i jedan na prijevoznom sredstvu, u kojima je nastala ukupna materijalna šteta od oko 110 tisuća kuna. Požara je na godišnjoj razini značajno više nego 2014. godine koja je, za razliku od lanjske, bila izrazito mokra.

Broj požara po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka.
Broj požara po mjesecima. Izvor: PU koprivničko-križevačka.

Za kraj, spomenimo i kako je u 2015. godini zabilježeno oko 10 tisuća manje prelazaka državne granice: 216.846 za razliku od preklanjskih 226.595.

zatvori