Petak, 26. travnja 2024.

Želite u planine, a ne znate odakle krenuti? Ovo može pomoći

Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo” ove godine ponovno organizira Planinarsku školu za planinare početnike i sve zainteresirane koji bi željeli krenuti u brda i gore, a ne znaju odakle početi (osim iz podnožja).

Bilovci su tako planinarski odgojili već tri generacije školaraca koji su upravo ovdje stekli opća znanja i vještine iz područja planinarstva. To obuhvaća ne samo osnove kretanja u divljini već i orijentacijske vještine, upoznavanje s opremom, meteorologiju, planinarsku etiku, vezanje čvorova i svašta drugo.

Škola je otvorena svima – dakle sadašnjim i budućim planinarima, ali isključivo članovima planinarskih udruga u sklopu Hrvatskog planinarskog saveza s plaćenom članarinom za 2016. godinu. To znači da se prije početka škole svaki polaznik mora učlaniti u HPD Bilo, ako već nije član nekog drugog planinarskog društva. Osim toga, minimalna dob polaznika je 15 godina, a svi mlađi od 18 moraju imati suglasnost roditelja ili skrbnika.

Polaznici treće generacije Planinarske škole (2013.), snimio Marko Posavec.
Polaznici treće generacije Planinarske škole (2013.), snimio Marko Posavec.

Prijave se primaju od 7. siječnja do 11. veljače u Bilovom prostoru u Ulici Augusta Šenoe 1 (bivša zgrada HRT-a, preko puta Zavoda za zapošljavanje, u podrumu) svakog četvrtka od 18 do 19 sati. Školarina iznosi 150 kuna, a njome se financiraju materijalni troškovi nastave. Sama nastava počinje u utorak, 16. veljače, u 18 sati u prostorijama OŠ Đuro Ester, gdje će se održavati jednom tjedno u trajanju od dva sata.

A osim nastave u učionici, velik dio planinarske škole održava se – naravno – na terenu. Tako su svakog vikenda tijekom trajanja škole predviđene vježbe i izleti. Školarci će, dopuste li to vremenski uvjeti, ove godine posjetiti Ivanščicu, Okić i Plješivicu te Kalnik, zatim Zagradski vrh, Viševicu, Bitoraj i Kobiljak u Gorskom kotaru, pa onda legendarni Klek – kolijevku hrvatskog planinarstva, dok je završni prigodan domjenak zakazan u Planinarskoj kući Vila Velebita na Baškim Oštarijama (srednji Velebit). Nekoliko vježbi održat će se i kod Planinarske kuće Rudi Jurić na Peseku, Koprivničancima poznatije kao “druge barake”.

Više detalja o Planinarskoj školi možete pronaći na internetskim stranicama HPD-a Bilo.

zatvori