Petak, 19. travnja 2024.

Oprezno u prometu: Sletio na Križevačkoj, ali ne baš zbog ledene kiše…

Ledena kiša koja je sinoć padala u velikom dijelu kopnene Hrvatske na koprivničkom području ipak nije donijela prometni kolaps. Zimska služba odradila je svoj posao, a čini se da su i vozači dobro reagirali na nepovoljne uvjete na cestama.

Policijska uprava koprivničko-križevačka ipak je zabilježila jednu prometnu nesreću i to na Križevačkoj cesti. Sinoć oko 23 sata vozač osobnog automobila sletio je u odvodni kanal. Pritom je prošao bez ozljeda, a bio je pod utjecajem alkohola od 1,02 promila stoga se uzrok nesreće ne može pripisati lošim uvjetima u prometu.

To je ujedno bila i jedina prometna nesreća u protekla 24 sata do objave ovog teksta, doznajemo od policijskog glasnogovornika Dražena Laljeka. Za danas su najavljene nove oborine, stoga u nastavku prenosimo podsjetnik Policijske uprave na zimske uvjete na cestama i upute za pravilno ponašanje u prometu.

Oprezno u prometu – Zimski uvjeti na cestama

Kako bi se tijekom trajanja zimskih uvjeta na cestama spriječilo događanje prometnih nesreća, ponovno ukazujemo na zabranu sudjelovanja u prometu tijekom zimskih uvjeta na cestama za motorna vozila bez propisane zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.

Podsjećamo, da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, dok se pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja zimske opreme te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.

Vozače molimo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, da ne pretječu druga vozila, te da se prije svake radnje vozilom u prometu (skretanje, uključivanje u promet, obilaženje, vožnja unatrag) uvjere da istu mogu na siguran način izvesti.

Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala. Na pješake i vozače bicikala apeliramo da obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističke staze i trake. Ne savjetujemo sudjelovanje biciklima u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta.

Vlasnike i vozače motornih vozila molimo da ne zaustavljaju i parkiraju na mjestima na kojima otežavaju čišćenje prometnica od snijega. Na sve sudionike apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama. Na mlade vozače apeliramo da budu iznimno oprezni, a posebno da smanje brzine kretanja svojih vozila.

zatvori