Utorak, 26. ožujka 2024.

Oprez, moguća je ledena kiša – nakon toga zatopljenje

Premda su temperature već danima dobrano ispod nule, oborine koje će padati u utorak i srijedu ne moraju nužno biti u obliku snijega. Nažalost, postoji mogućnost po mnogima najgore meteorološke pojave – ledene kiše.

Tajna njene pojave krije se u višim slojevima zraka, na visinama od oko 800 i više metara. Tamo je zrak sada topliji nego pri tlu i to zbog pritjecanja toplog zraka koji nam sa Sredozemlja donosi ciklona prozvana Tomislav. Stoga oborine iz oblaka mogu krenuti i u obliku snijega, no putem padaju kroz taj topliji sloj i vrate se u tekuće stanje. Čim padnu na tlo ili bilo koji predmet – granu, automobil… – odmah se smrzavaju i stvaraju sloj leda koji može uzrokovati velike štete, kao što se dogodilo u veljači 2014. u Gorskom kotaru.

Srećom po nas, geografski položaj Koprivnice vrlo blizu krajnjeg sjevera Hrvatske možda nas izvuče s večerašnjim oborinama. Naime, omjer snijega i ledene kiše bit će puno povoljniji sjevernije nego južnije. Osim toga, najnoviji izlazi prognostičkih modela smanjili su i ukupnu količinu oborina pred nama. Stoga, bez panike: ako do ledene kiše i dođe, ne bi trebala biti obilna.

Nove oborine čekaju nas u drugom dijelu srijede. U početku bi to mogla biti nekakva mješavina snijega, ledene kiše, ledenih zrnaca, polurastopljenih pahuljica, solike i tko zna čega sve ne, no kasnije će padati čisti snijeg. Ukupnu količinu oborina teško je predvidjeti. U srijedu će još malo zatopliti, pa najvišu dnevnu temperaturu očekujemo i u laganom plusu.

U prvom dijelu četvrtka možda vidimo i nešto sunca, a južina će doći do izražaja pa će i dnevna temperatura porasti do 3 ili čak 5 stupnjeva. Petak donosi nešto kiše, kao i vikend (kada bi dio oborina još mogao biti u obliku snijega ili nečega nalik na snijeg), a od ponedjeljka udara jaka južina uz umjeren do pojačan jugozapadni vjetar, porast temperature možda i preko 10 stupnjeva te – kišu.

Stoga, čini se da će sav snijeg koji imamo nestati do početka drugog tjedna. Što se može. Postoje neke naznake da bi se zima mogla vratiti tamo negdje polovicom siječnja, no o tom potom.

Vrijedi imati na umu da se nijedne prognoze vremena ne valja držati k’o pijan plota. Tehnologija koja je danas na raspolaganju meteorolozima znatno je uznapredovala tijekom posljednjeg desetljeća, no na lokalnoj razini i pogotovo u relativno složenim sinoptičkim situacijama – poput aktualne – to je još daleko od bilo kakve 100-postotne sigurnosti.

zatvori