Četvrtak, 25. travnja 2024.

(Ne)sigurnost u prometu – lani čak 86% više smrtno stradalih nego 2014.

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj Mirela Škvorc nije zadovoljna lanjskim pokazateljima stanja sigurnosti na podravsko-prigorskim prometnicama.

Statistika pokazuje i zašto:

Na žalost, zabilježili smo povećanje broja prometnih nesreća. Prošle 2015. godine bilo ih je 618 što je u odnosu na 593 iz 2014. povećanje od 25 nesreća ili 4%. Istovremeno smo zabilježili i povećanje broja stradalih osoba – 395 lani u odnosu na 361 osobu 2014. godine.

Lani je u Podravini i Prigorju smrtno stradalo 13 osoba što je 86-postotno povećanje jer ih je predlani smrtno stradalo 7. Škvorc nas je poučila i da na stanje sigurnosti utječu tri čimbenika:

To su čovjek, vozilo i cesta.

I dok o ljudskom faktoru i tehničkoj ispravnosti vozila ne treba puno pričati, zanimljivo je što su policajci uočili kad govorimo o podravsko-prigorskim prometnicama:

Ceste su, ako ćemo slušati nadležne za ceste, u jako dobrom stanju. Ja ću samo reći da smo lani imali 35 inicijativnih mjera dok smo ih 2014. imali 12, pa vama prepuštam da donesete zaključak.

Cestari bi nakon policijske inicijative uglavnom otklonili nedostatke, pa bi došlo do poboljšanja cestovne infrastrukture no uvijek je pri tom ograničavajući faktor novac, pojasnila je Škvorc. No nadležni ipak uglavnom saniraju oštećene dijelove cesta, usklade prometnu signalizaciju sa stvarnim stanjem na cesti, zamijene dotrajalu signalizaciju… Policija ujedno potiče i izgradnju novih nogostupa, pješačko-biciklističkih staza i obilježenih pješačkih prijelaza.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec (arhiva).
Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec (arhiva).

Najčešći uzroci prometnih nesreća i dalje su brzina neprilagođena uvjetima, oduzimanje prednosti prolaska i naravno alkoholiziranost sudionika u prometu, čiji je udio čak 14%.
Zanimljiv je podatak da su policajci ostvarili skoro 14.000 sankcioniranja prekršaja, što je na razini lanjskog. Najviše je prekršaja sankcioniranih zbog prebrze vožnje, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i oduzimanja prednosti prolaska, kaže Mirela Škvorc:

Mi smo naplatili 926 novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja. Iznos tih naplaćenih kazni je 326.900 kuna.

Škvorc najavljuje da će policija i ove godine nastaviti s preventivno-represivnim aktivnostima. Primarno im je djelovanje prema alkoholiziranosti vozača, nadzoru brzine vožnje i nadzoru mladih vozača. Cilj im je potaći sudionike da poštuju prometne propise i pravila, te da se unaprijedi cestovna infrastruktura i poveća sigurnost svih skupina sudionika u prometu, zaključila je Škvorc.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori