Četvrtak, 25. travnja 2024.

Nemčići obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta

Učenici koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” prigodnom su izložbom u srijedu obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Učenici osmih razreda zajedno s profesoricom povijesti Lidijom Vranar istraživali su život i djelovanje Židova u Hrvatskoj i Europi, ali i zločine koje su nad njima provodili nacisti tijekom Drugoga svjetskog rata. Proučavali su povijesnu literaturu, objavljene materijale na internetu te materijale o Židovima koji se nalaze u Muzeju grada Koprivnice. Potresna je činjenica da je sudbinu holokausta doživjelo šest milijuna europskih Židova, od kojih su milijun i pol bila djeca.

Osim Židova, strašnu sudbinu holokausta doživjeli su i Romi. Nemčići romske nacionalnosti istražili su stradavanja Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj te svojim radom ukazali na strahote koje je njihov narod, zajedno s ostalim „nepodobnima“ u tadašnjoj državi doživio u logoru Jasenovac. Prema podacima koje su pronašli, u Jasenovcu je stradalo 16.173 romske djece, žena i muškaraca, ali su naglasili da je broj romskih žrtava bio puno veći. U to su doba Romi uglavnom bili nepismeni i nisu precizno vodili matične knjige pa je i to jedan od razloga što se broj romskih žrtava ne može sa sigurnošću odrediti.

Izložba koju su pripremili učenici imala je za cilj ukazati na strahote zločina koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, ali i upozoriti na ostale zločine koji su se događali Hrvatima i svim narodima tijekom prošlosti s jasnom porukom da se to više nikada ne ponovi. Zastrašujuća je činjenica da zbog pogrešnih političkih stavova pojedinaca, kako nekada, tako nažalost i danas, stradavaju stotine, tisuće, milijuni nedužnih ljudi, a pogotovo djeca.

Tekst: OŠ Antun Nemčić Gostovinski

zatvori