Petak, 19. travnja 2024.

Nastavlja se negativan demografski trend: U 2015. dvostruko više umrlih nego rođenih

Gotovo dvostruko više umrlih nego rođenih zabilježio je Ured državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji u 2015. godini. Naime, u maticu rođenih upisano je 961 dijete, a u maticu umrlih 1.655 osoba.

Bolja situacija nije niti na području grada Koprivnice koje obuhvaća i područje Novigrada Podravskog, Rasinje i Sokolovca, u 2015. u maticu rođenih upisano je 907 djece, a u maticu umrlih 1.051 osoba. No, da ove podatke treba sagledati s dodatnim oprezom upozorava nas voditelj Službe za opću upravu u županijskom Uredu državne uprave Damir Hudelist:

Što se tiče podataka koji su vam dostavljeni, oni se odnose na matične urede s pripadajućim matičnim područjem. Međutim ističemo da se, prema Zakonu o državnim maticama, činjenice rođenja i smrti u Hrvatskoj upisuju u matičnom uredu matičnog područja prema mjestu njihovog nastanka, a ne prema prebivalištu osoba. To znači da se podaci s kojima matični ured raspolaže isključivo odnose na broj upisa u maticu rođenih i maticu umrlih, a aplikacija nema mogućnosti sortiranja prema prebivalištu osoba.

Drugim riječima, u slučaju da Koprivničanka iz nekog razloga rodi u Varaždinu, rođenje djeteta se upisuje u matični ured Varaždinske županije, a aplikacija svih državnih matica ne može to sortirati prema prebivalištu. Ono što iz Ureda državne uprave mogu potvrditi jest da je evidentno da se tijekom godina smanjuje broj novorođene djece te povećava broj umrlih osoba na području naše Koprivničko-križevačke županije.

zatvori