Petak, 19. travnja 2024.

Mir i dobro: Evo koliko nas je koštala blagdanska pirotehnička zabava (u ozljedama)

Dvanaest ozlijeđenih osoba, od čega petero teže, a dvojica nastradalih maloljetni su dječaci. Epilog je to pirotehničke zabave oko božićnih i novogodišnjih blagdana, izvijestila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Policijska preventivna akcija “Mir i dobro” trajala je od 27. prosinca do 8. siječnja, a obuhvatila je niz aktivnosti kako bi doprinijela održavanju urednog javnog reda i mira te pomogla očuvanju opće sigurnosti građana.

U navedenom razdoblju, policijski su službenici oduzeli osam komada oružja, dva komada eksplozivnih sredstava i 144 komada raznog streljiva. Utvrđena su tri prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja, za koja su dvije osobe prekršajno prijavljene, te dva kaznena djela koja su dvjema osobama priskrbila kaznene prijave.

– U odnosima s javnošću Policijska uprava je u najavi provedbe akcije naznačila aktivnosti koje će policija provoditi. Javnost je opetovano upoznata sa značajnijim zakonskim odredbama koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih i drugi eksplozivnih sredstava, te su građanima kontinuirano upućivani savjeti i pozivani su na oprez i razboritost tijekom korištenja i dopuštenih pirotehničkih sredstava – istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Policijski su djelatnici pregledali 63 trgovine široke potrošnje, trgovine oružjem i streljivom te tržnice, tvrtke i druge prostore, gdje nisu utvrdili nepravilnosti oko načina prodaje pirotehničkih sredstava.

U razdoblju provedbe akcije “Mir i dobro”, dakle od 27.12. do 8.1., na području Policijske uprave dvanaest je osoba ozlijeđeno prilikom uporabe pirotehničkih sredstava. Njih pet zadobilo je teže, a sedam lakše tjelesne ozljede. Među ozlijeđenima su i teško stradali 13-godišnjak i lakše stradali 10-godišnjak.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđene su dvije nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava II. razreda u vrijeme kada je to zabranjeno, zbog čega će protiv dvije osobe biti podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima, budući da se radi o prekršaju iz članka 30. Zakona o eksplozivnim tvarima. Pet izvješća podneseno je nadležnim državnim odvjetništvima zbog ozljeđivanja.

Doznajemo i kako protiv voditelja Službe kriminalističke policije PU koprivničko-križevačke Romana Vaupotića, kojemu je petarda eksplodirala u ruci i pritom ga teže ozlijedila, neće biti pokrenute nikakve profesionalne sankcije zbog nepažljivog rukovanja pirotehničkim sredstvom.

Vrijedi istaknuti i podatak kako su svi nastradali ove godine ozlijeđeni legalno dostupnim pirotehničkim sredstvima, za razliku od ranijih godina kada je znalo biti i ranjavanja oružjem i eksplozivima. Lani, s druge strane, policija u vrijeme trajanja akcije “Mir i dobro” nije zabilježila nijedno ozljeđivanje.

Iz policije podsjećaju kako je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda dopuštena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, pri čemu je zabranjena u zatvorenim prostorima te na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

zatvori