Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Ovim je maturantima izbor fakulteta danas postao nešto lakši

Maturanti koprivničke Gimnazije “Fran Galović” danas su imali prilike saznati sve o fakultetima koje bi voljeli upisati.

U sklopu projekta “Maturanti, pitajte studente” Gimnaziju su posjetili studenti – predstavnici hrvatskih sveučilišta i odgovarali na sva pitanja budućih brucoša. Maturanticu Anu Kolar zanimao je Filozofski fakultet, a Mariju Vertuš psihologija i logopedija. Na koja su pitanja one tražile odgovor?

Ana: Mene osobno zanima Filozofski fakultet, kakvi su prijemni ispiti, kako je na fakultetu, je li teško i uglavnom to. Ovo je stvarno super aktivnost jer puno maturanata nije dovoljno informirano, a sada mogu saznati sve što ih zanima.

Marija: Zanima me psihologija i logopedija i očekujem da ću se informirati o tim studentskim programima i fakultetima s obzirom da nismo baš upućeni u sve što nam se nudi.

Jedan od studenata koji je prenosio svoja iskustva bio je Amon Remenar, bivši koprivnički gimnazijalac, a sada student treće godine politologije koji je predstavio Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Njega smo pitali kojim će učenicima savjetovati da upišu njegov fakultet.

Pa sigurno onima koje zanima povijest, društvenjacima više nego maturantima koje zanima matematika i kemija. Isto tako onima koji imaju široko znanje i zanimaju ih široki društveni procesi.

Oni maturanti koje pak zanima kemija odgovore na pitanja dobili su od Tijane Svržnjak, studentice sanitarnog inženjerstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Savjet koji bi Tijana podijelila s maturantom kojeg zanima njezin fakultet je:

Učite kemiju i anatomiju od početka. Oni koje ne zanima kemija, biologija, ekologija, mikrobiologija i te stvari, bolje da ne upisuju ovaj fakultet.

Ovaj je susret organizirao koprivnički Savjet mladih u suradnji s Gimnazijom “Fran Galović” s ciljem da maturanti sve željene informacije dobiju iz prve ruke.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori