Subota, 20. travnja 2024.

Koprivnica je lani ostvarila 28% više noćenja – ali…

Koprivnica prema službenim podacima Hrvatske turističke zajednice u 2015. godini bilježi porast broja dolazaka za 34% te broj noćenja za 28%.

Što o ovim pokazateljima misli direktor gradske Turističke zajednice Renato Labazan?

Naravno da ove dvocifrene brojke vesele i da bi bilo dobro da je tako svake godine. No, moramo biti realni i reći istinu, a to je da jako teško možemo planirati takve stvari. Mi nismo destinacija s rivijerom ili kontinentalna destinacija s toplicama pa da noćenja uzrokovana turističkim posjetama utječu na takve brojke.

Stoga direktor koprivničke Turističke zajednice zasluge ovim brojkama ne vidi razlog u turističkoj ponudi grada već negdje drugdje.

Mi imamo naravno manifestacije, ali su one kratkotrajne. One utječu djelomično na tu situaciju, međutim mislim da puno više na to utječu poslovna putovanja nego turistička putovanja. Ponavljam, mi smo ipak turistički nerazvijeno područje.

Osim u Koprivnici, turistički pokazatelji dobri su i za cijelu županiju koja u 2015. godini bilježi povećanje dolazaka za 9%, te noćenja za 4%. Rezultat je to napora mnogih čimbenika, ističe direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Zdravko Mihevc.

Dokle god nećemo imati investitore koji će ulagati u turističku ponudu, mi ćemo svi zajedno morati nastojati da s postojećim kapacitetima ostvarimo veći broj dolazaka i noćenja. Naravno, ovo je posljedica u turističkom sektoru – osim županijske Turističke zajednice, tu su gradske turističke zajednice, hotelijeri, turističke agencije i ugostitelji i sve je ovo rezultat zajedničkih napora.

Recimo i da, uz Koprivnicu, porast broja dolazaka i noćenja bilježe i Križevci, dok Đurđevac u odnosu na 2014. bilježi pad dolazaka za 18% i noćenja za 23%.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori