Srijeda, 24. travnja 2024.

Josip Friščić imat će državnički pogreb

Pogreb Josipa Friščića bit će u utorak u 14.30 sati na mjesnom groblju u Koprivničkom Ivancu.

S obzirom da je naš Joža bio potpredsjednik Sabora, bit će to državnički pogreb, rekao je za Dravu info predsjednik HSS-a, saborski zastupnik Branko Hrg.

U središnjici njihove stranke u Zagrebu za utorak u 10 sati najavljen je komemorativni skup. Knjiga žalosti bit će otvorena i u stranci i u Saboru.

Doznajemo da bi komemoracija u koprivničkoj Gradskoj vijećnici trebala biti održana u utorak prije pogreba, a točno vrijeme kao i svi ostali detalji oko pogreba bit će dogovoreni sutra.

Iako su znali da je bolovao od teške bolesti, vijest o smrti „Junaka iz doline“ mnoge je zatekla i rastužila. Neki od prijatelja, znanaca i suradnika svoj su oproštaj s njim objavili na društvenim mrežama. Posebno je dojmljiva objava na Twiteru bivše premijerke Jadranke Kosor. Kaže da će ga pamtiti kao gospodina Jožu. Podsjetila je da je kao predsjednik HSS-a bio iznimno korektan suradnik u vrijeme zajedničke Vlade do kraja 2011. godine, te da je bio političar koji je prezirao pogaženu riječ i izdaju.

SDP-ova gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak pamtit će Jožu kao političara koji je ostavio neizbrisiv trag u HSS-u, a posebno na naš kraj, u kojemu je bio aktivan ne samo kao političar već kao i angažirani sportski radnik. Iako su bili različitih političkih opredjeljenja, Joža je bio otvoren za suradnju, osobito kad su u pitanju bili interesi kraja.

Aktualni predsjednik HSS-a Branko Hrg sjećanja na svog prethodnika Jožu Friščića objavio je na Facebook profilu. Friščić je imao velike zasluge za zajedništvo u županiji i županijskoj HSS-u, bio je veliki lokalpatriot, ispred svega bila mu je Podravina, a u njoj na prvom mjestu Podravka. Bio je spreman učiniti sve da zaštiti Podravku. Mnogo puta sam naglasio, piše Hrg, da je njegov nacionalni angažman kao predsjednika HSS-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora oko izgradnje podravskog ipsilona nemjerljiv. Bez njegovog angažmana ta gradnja nikad ne bi počela. Nakon što sam izabran za predsjednika stranke u jednom višesatnom razgovoru Joža mi je obrazložio neke svoje poteze u ulozi predsjednika. Upozorio me da se čuvam pojedinaca koji će uvijek u političkom djelovanju na prvom mjestu imati osobne interese. Jedna od upečatljivih rečenica koju mi je rekao: “Sve ti je dobro, sve se može dogovoriti i napisati, zlo je kad se to kaj je napisano počne vaditi iz torbi i s tim mahati jedan drugom. Tak ti je i u stranci, sve je dobro dok se na sastanke ne počne dolaziti s otprtim statutima.” Neka mu je laka njegova hrvatska podravska gruda, a Podravinom nek šume stihovi pjesme Junak iz doline, Joža je to bio, završio je Hrg.

zatvori