Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO ‘Neka nam priča Anne Frank bude poticaj da probudimo suosjećanje i humanost’

Kako bi učenicima i drugim Koprivničancima podigli svijest o tragičnim događajima za vrijeme Drugog svjetskog rata, koprivnička Srednja škola ugostila je putujuću izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”.

Sama inicijativa stigla je od profesorice povijesti umjetnosti i filozofije Marije Alvađ, koja je na današnjem otvorenju izložbe, kao njezinu najveću vrijednost istaknula suosjećanje koje ona budi u učenicima, ali i u svima nama.

Kao profesorica etike i filozofije, mislim da je najveća vrijednost ove izložbe, ne samo u tome što nam daje bitne povijesne informacije koje se tiču tog nesretnog razdoblja, već i zbog toga što budi suosjećanje u našim učenicima, kolegama i nama samima.

Profesorica Alvađ ovu izložbu, kao i samu temu, drži iznimno vrijednom i važnom – osobito za budućnost mladih generacija:

Mislim da nema ničeg važnijeg od toga da se u učenicima baš to probudi. Ja sam najsretnija na satu etike kada vidim u očima svojim učenika to suosjećanje. Dakle, ja tada vidim jedan potencijal da će moji učenici biti moralni i odgovorni ljudi. Isto vam to mogu reći sa stajališta majke. To je ono što bih ja voljela da moje dijete bude – da bude čovjek u pravom smislu riječi. Nadam se da će to ova izložba omogućiti svima nama – da budemo još više humaniji i ljudskiji.

Kroz izložbu su posjetitelje vodile učenice Srednje škole koje su na tridesetak izložbenih panela ispričale brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata. Za izlaganje su se pripremale dva dana, a koji ih se dio najviše dojmio, pitali smo Anu Rajić i Karlu Ressler.

Ana: Najviše su me se dojmile priče s ovih prostora. Priče koje smo čuli na edukaciji, a koje nismo učili na satu iz povijesti – detaljnije priče iz života Židova prije i poslije rata.
Karla: Mene se najviše dojmio ovaj politički dio – Hitlerov razvoj i razvoj njegove stranke. Također, kako se obitelj Anne Frank skrivala u onoj kući i kako nisu smjeli puštati vodu u WC-u i slično.

Otvorenju izložbe prisustvovali su predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc-Janjanin i dožupan Ivan Pal. Ova je izložba do sada obišla četrdesetak zemalja i nekoliko hrvatskih gradova, a u koprivničkoj Srednjoj školi ostaje do sljedeće srijede (27. siječnja).

zatvori