Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Zimska škola folklora u Koprivnici jedna je od najposjećenijih dosad

U Koprivnici se održava Zimska škola folklora Hrvatske matice iseljenika.

Ovu sada već folklornu instituciju pokrenuo je rođeni Molvarec, dr. Ivan Ivančan još 1963. godine, a danas ju vodi njegov nasljednik Andrija Ivančan koji je Dravi info rekao:

Sama škola folklora je podijeljena na tri dijela. Prva je plesna grupa, najbrojnija je, imamo 105 plesača koji rade u Dvorani Branimir. Imamo više od 20 tamburaša i 15 polaznika koji proučavaju stara tradicijska glazbala.

Osim iz Hrvatske sudionici dolaze iz cijelog svijeta, pa i s najudaljenijih kontinenata, poput Australije. A s više od 140 sudionika koprivnička škola dosad je jedna od najposjećenjih, kaže Andrija Ivančan:

Ovo je jedan od najvećih brojeva što se tiče polaznika hrvatske škole folklora u povijesti. U rekordima smo znali imati 130 do 140 sudionika. Kad govorimo o sudionicima, ne radi se samo o ljudima koji su došli iz inozemstva. Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije poslala je svojih 11 polaznika. I pojedina društva s ovog područja su na Školu hrvatskog folklora u Koprivnicu samoinicijativno poslala svoje predstavnike, aktualne ili potencijalne voditelje.

Ivančan kaže da su uvjeti rada u Koprivnici sjajni, a potporu školi pružili su i Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Uz edukaciju o hrvatskom folkloru, koji je etnokoreološki podijeljen na četiri područja – alpsko, panonsko, dinarsko i jadransko, te folklor Hrvata u BiH, Vojvodini i Mađarskoj, sudionici imaju prilike upoznati i kraj u kojemu se trenutno nalaze.

Tako će obići Galeriju Ivana Večenaja u Goli, a u četvrtak navečer će imati prilike svjedočiti promociji CD-a Doroteje Juratović koja je obradila narodne pjesme iz Novigrada Podravskog i okolice.

A što su naučili, svojim će domaćinima pokazati u utorak 12. siječnja od 20 sati u Domoljubu kad će prirediti poseban koncert. Ulaz je besplatan.

zatvori