Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Noć muzeja još jednom opravdala sva očekivanja

Noć muzeja u Koprivnici i ove je godine izazvala velik interes javnosti te se još jednom pokazala kao pun pogodak – projekt koji tjera muzealce da svake godine iznova smišljaju i organiziraju sve zanimljivije sadržaje koji potom u muzejske ustanove dovedu i one koji u njima inače nisu česti gosti.

Po običaju, Noć muzeja upriličena je posljednjega petka u siječnju. Ovoga je puta Muzej grada Koprivnice osmislio muzejsku prešenciju – edukativni znanstveno-kulturno-umjetnički obilazak crkve sv. Antuna Padovanskog, Muzeja, crkve sv. Nikole, pravoslavne crkve Svete Trojice, sinagoge i Galerije Koprivnica. Nakon toga, zainteresirani su se autobusom uputili u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama, a svoje su programe organizirale i druge ustanove diljem Podravine i Prigorja.

Bile su tu brojne izložbe, zanimljiva predavanja i drugo; u Muzeju grada Koprivnice prikazana je izrada zavjetnih voštanih figurica (votiva), kustos arheolog Robert Čimin u crkvi sv. Nikole prisutne je upoznao s najnovijim arheološkim istraživanjima na toj lokaciji, kustos Dražen Ernečić govorio je o sinagogi i povijesti Židova u Koprivnici, u Hlebinama su predstavljene slike i skulpture s religioznim motivima i elementima, a po prvi puta prikazan je i dio velike donacije dr. Neimarevića.

Sve to skupa (i mnogo više) privuklo je veliko mnoštvo Koprivničanki i Koprivničanaca koji su, baš kao u kakvoj procesiji, hodali od jedne lokacije do druge te pritom razmjenjivali dojmove; mnogi su, primjerice, tada prvi puta vidjeli unutrašnjost crkve Sv. Trojice.

– Zadovoljan sam time što su se obilazili svi objekti, i naši i crkveni, te smo ispunili svrhu ove Noći muzeja – rekao nam je ravnatelj Muzeja, Marijan Špoljar. – Nije nam više zapravo bitno koliko će ukupno biti publike, ovo nije natjecanje. Bitna je kvaliteta programa i interes koji očito postoji; komunikacija, druženje i želja da se upoznaju kulturne znamenitosti koje nisu vidljive u svakodnevnici. Predstavili smo znamenitosti koje su na neki način skrivene.

S njim se složila i viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić. – Dobro je da ima dosta ljudi. Evo, gužva je, ili kako bi rekli naši Splićani: a šušur je, a to se u muzejima traži.

Dodala je i kako upravo koprivnički muzej ima važnu ulogu u čitavoj Noći muzeja. – Moram reći s velikim zadovoljstvom da je Muzej grada Koprivnice među prvih deset muzeja u Hrvatskoj koji su bili idejni začetnici Noći muzeja. U tome smo od prvih dana. Smatramo da je marketing važan aspekt muzejskog rada, pa makar to bilo jednom godišnje. Postoje tu različita mišljenja, ali dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti “mi muzealci smo tu, radimo za vas, čuvamo baštinu za vas i vaše potomke”. Dobro je napraviti jednu laganiju, manje svečanu, manje pretencioznu, manje znanstvenu večer, i onda kroz takvu jednu laganu šetnju predstaviti veliku i važnu izložbu kao što je ova Ora pro nobis.

A da je u petak navečer uistinu bio šušur, uvjerite se i sami u našoj fotogaleriji.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori