Snimila Silvija Posavec.
Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je ove subote na Zrinskom trgu, kao i u središtima Križevaca i Đurđevca te u Virju. Danom mimoza Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije ukazuje na važnost prevencije ove opake bolesti jer, kako kažu, danas od nje ne bi trebala umrijeti nijedna žena. Pridružili su im se klubovi Agata iz Križevaca i Narcisa iz Đurđevca.

– Ukupno smo prikupili oko 10 tisuća kuna – rekla nam je predsjednica Lige Marija Sačer. – Najviše u Koprivnici, oko 7 tisuća; u Križevcima oko 1.400, Đurđevcu 1.200 te u Virju nešto manje od 500 kuna. Taj iznos, naravno, valja umanjiti za trošak mimoza.

Jesu li to dobri rezultati? – Naravno da smo zadovoljni – kaže predsjednica Sačer. – Mimoze su u ovih devet godina postale nešto prepoznatljivo i njima odašiljemo jasnu poruku koja je dobro prihvaćena u javnosti.

Uz samu prodaju mimoza, članice Lige dijelile su i edukativne materijale. Podsjetimo za kraj da u Podravini i Prigorju godišnje od raka vrata maternice oboli desetak žena, a prosječno ih četiri umre.