Petak, 19. travnja 2024.

Bilovci obnovili trasu Koprivničkog planinarskog puta

Sada već pomalo davne 1976. godine, članovi Hrvatskog planinarskog društva “Bilo” iz Koprivnice trasirali su i markirali planinarski put od naselja Subotica Podravska preko sjeveroistočnih obronaka Kalničkog gorja te brežuljaka zapadne Bilogore i Stankovog vrha, sve do naselja Glogovac. Put je, pod nazivom “Koprivnički planinarski put”, službeno otvoren 7. studenog iste godine.

U godinama koje su uslijedile, pojedine dionice trase KPP-a u više su navrata malo korigirane, no njena je osnovna kontura ostala ista. Koprivnički planinarski put dug je 40 kilometara i za njegov je obilazak potrebno osam do devet sati. Povezuje dva gorja: istočne obronke Kalnika i zapadne obronke Bilogore, uključujući i njen najviši vrh – Stankov vrh, na 309 metara nadmorske visine.

Detaljno je opisan u Dnevniku KPP-a (zadnje izdanje 2004. godine) u kojem su označene kontrolne točke koje planinar treba obići i utisnuti njihov žig kako bi dobio prigodnu značku. Dnevnik se može nabaviti u HPD-u Bilo.

Izvor: HPD Bilo
Izvor: HPD Bilo

Kako se ove, 2016. godine, obilježava velikih 40 godina od otvorenja Koprivničkog planinarskog puta, Bilovci su lani nizom radnih akcija obnovili oko 25 kilometara njegove ukupne trase. Obnovljeno je i 20 klupa za odmor kod Stankovog vrha te kod Planinarske kuće “Rudi Jurić” (Koprivničancima znane kao “druge barake”). Zarasli dijelovi staze očišćeni su od granja i trave, obnovljene su markacije i putokazne ploče, a planinarima je u tom poslu financijski pomogao Grad Koprivnica kroz projekt “Zdravi grad”.

Trasa KPP-a.
Trasa KPP-a.

Trasom Koprivničkog planinarskog puta godišnje prođe više od stotinu planinara, a njime se kreću i vrtićarci te osnovnoškolci koji na Bilogori povremeno imaju nastavu u prirodi. Tu su i brojni izletnici, šetači, biciklisti te svi građani ljubitelji prirode.

A nije naodmet spomenuti da Bilo svako malo vodi planinarske izlete na našu Bilogoru i Stankov vrh. Jedan takav u planu je već iduće subote, 16. siječnja: zimski uspon na Stankov vrh. Izlet je idealan za planinare početnike, stoga, ako razmišljate o kretanju u planine – Bilovci ga preporučuju.

Izvor: HPD Bilo
Izvor: HPD Bilo
zatvori