Utorak, 23. travnja 2024.

POSLUŠAJTE Kako je u gradskom parku opjevan prvi snijeg

Kako bi se promovirali mladi koprivnički pjesnici, jučer je u gradskom parku po prvi puta održan festival poezije “50 Poems for Snow” – 50 pjesama za snijeg.

Ivan Grobenski svoju je poeziju čitao sam dok su pjesme Bojana Koštića i Dijane Mateše čitali Mihael Kramarić i Sandra Maletić. Ideja samog festivala, koji uključuje čitanje poezije u prirodi na dan prvog obilnijeg snijega dolazi iz Zagreba, gdje se festival održava već četvrtu godinu za redom. U Koprivnicu ga dovodi Udruga Mamuze, čija nam je članica Tanja Špoljar rekla nešto više o festivalu.

Pa jednostavno, poanta festivala je da se dobije jedna lijepa zimska atmosfera, da se ne čita u nekakvom tradicionalnom prostoru knjižnice ili kafića, već da se izađe u prirodu, da se doživi ta atmosfera prvog snijega. Željeli smo da ljudi uživaju u cijeloj atmosferi, a ne samo poeziji.

U Udruzi Mamuze nadaju se da će održavanje festivala u koprivničkom gradskom parku postati tradicija, kaže Tanja Špoljar:

Mi smo se evo već prošle godine borili za to da preselimo festival u Koprivnicu, međutim to tada nije bila njihova ideja. Ove godine smo prvi hrvatski grad koji je to uspio i nadamo se da će to postati tradicija.

Uz Koprivnicu, od hrvatskih gradova priključila se i Požega, a kako se festival proširio i internacionalno, ove će se godine poezija na prvom snijegu čitati i u Londonu, u Haarlemu u Nizozemskoj i u Toulouseu u Francuskoj, dok je prvo izdanje festivala ove godine bilo u Prištini krajem studenog.

Spomenimo još kako je ovogodišnje izdanje festivala posvećeno islamskom pjesniku iz 14. stoljeća Dželaludinu Rumiju, čija je poezija također čitana u koprivničkom parku.

Za kraj, prenosimo vam djelić atmosfere – pjesma Mržnja Ivana Grobenskog:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/240327332″ params=”color=00aabb&auto_play=false&hide_related=true&show_comments=false&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

zatvori