Petak, 19. travnja 2024.

100 DADA: Koprivnički srednjoškolci obilježavaju 100 godina dade

Tekst: Andreja Salajec

Pjesnička večer pod nazivom 100 DADA održat će se ovog četvrtka u Kulturno kreativnom centru Pixel, s početkom u 19 sati. Kako je najavila udruga maMUZE, dadalog vode učenici triju koprivničkih srednjih škola, koji će ovom prilikom izvoditi autorske pjesme, pjesme odabranih dadaista, ali i dadu na stranim jezicima.

100 DADA dio je projekta Blok sat kojeg zajedno provode Srednja škola Koprivnica, Obrtnička škola, Gimnazija Fran Galović i udruga maMUZE. Blok sat je pokrenut prošle godine na inicijativu profesorica i profesora koji učenike i mentoriraju tijekom priprema za nastup, a cilj projekta je učenike potaknuti na povezivanje, zajedničko stvaralaštvo i grupni rad. Kako se tijekom nekih prijašnjih suradnji s maMUZAMA pokazalo da mnogi učenici imaju interesa za poeziju, tako se ona i nametnula kao centralni pokretač čitavog projekta. Učenike se kroz ovu izvannastavnu aktivnost potiče da pišu, čitaju, proučavaju i izvode poeziju, osobito njezine suvremene i eksperimentalnije oblike.

U tom duhu prvi ovogodišnji nastup posvećen je proslavi stogodišnjice umjetničkog pokreta Dada. Nastupu je prethodila likovna radionica održana ove subote u Muzeju grada Koprivnice, na kojoj su učenici izrađivali mail art kolaže pod vodstvom Helene Kušenić i Bojana Koštića. Svi radovi nastali na radionici biti će poslani u Split, gdje partnerska udruga DADAnti organizira izložbu 100 Years of DADA. DADAnti prikupljaju radove iz cijelog svijeta, a izložba će biti postavljena u nekoliko gradova u Hrvatskoj pa će tako najesen stići i u Koprivnicu.

zatvori