Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županija mijenja model pomoći studentima – stipendije umjesto kredita

U Koprivničko-križevačkoj županiji spremni su promijeniti sustav pomoći studentima.

Prvo je bio model kreditiranja izvornim županijskim sredstvima. Posljednjih godina studentima pomažu kroz model kreditiranja od strane poslovne banke pri čemu Županija subvencionira kamatu te vraća dio ili cijelu glavnicu, što ovisi o postignutom uspjehu studenta. Cijeli je sustav toliko “narastao” da odgovorni u županiji smatraju nužnim uvesti promjene, rekao je Dravi info dožupan Ivan Pal:

Mi sada za subvencioniranje kamata i vraćanje glavnice trošimo godišnje oko 2,5 milijuna kuna. Sad su to već toliko velika sredstva da bismo možda trebali promijeniti model sufinanciranja ili pomoći studentima na način da primijenimo model stipendija. Mi smo o tome razmišljali i lani i tada se nismo odlučili na taj korak, no sad smo doista blizu te odluke.

Pal kaže da bi sustav kreditiranja od poslovne banke zamijenili županijskim stipendijama koje bi, ovisno o izračunu, bile na razini sadašnjih studentskih kredita: oko 700 kuna mjesečno. Prema sadašnjim izračunima, Županija bi mogla dodijeliti između 30 i 40 stipendija, prvenstveno za deficitarne struke, pri čemu će biti važni i kriteriji izvrsnosti te socijalnog statusa. A izmicanje poslovne banke kao partnera bit će postupno, kaže dožupan Pal:

Naravno da mislimo banku maknuti iz toga jer je kapacitet Županije, s obzirom na količinu novca koji sada plaćamo za studentske kredite, dostatan da vlastitim novcem financiramo potrebe naših studenata. To je javni novac koji se ulaže u javni interes. Svi oni studenti koji su u kreditnom odnosu, ostat će u njemu dok će novi studenti dobivati stipendije. Nećemo smanjivati broj studenata kojima se pomaže pri čemu će studenti sami po sebi, kako budu završavali fakultete, polako izlaziti iz kreditnog sustava.

Na pitanje može li se zaključiti da će tako studenti lakše do stipendija, jer nekima je bio problem dokazati kreditnu sposobnost pa je i u tim slučajevima pomagala i Županija, dožupan Pal je rekao:

Upravljanje javnim novcem zahtijeva i veću kontrolu, ali i visok stupanj savjesti onih koji imaju pristup tom novcu. Mi imamo određen broj problema sa studentskim kreditima. Osobno nisam sretan što sam potpisao određeni broj opomena koje su zbog neuređenih odnosa otišle na adrese studenata. Međutim, ako imamo aktivnih oko 500 kredita, gotovo ih je 200 u fazi vraćanja, a problem imamo s 30 kredita, onda mogu zaključiti da model nije loš. No uvijek može biti bolji i tome težimo.

Pal podsjeća da su deficitarne struke u Podravini i Prigorju trenutno svakako liječnici, kojih će nedostajati i za 15 godina, ali i farmaceuti, elektrotehničari, kao i neka inžinjerska zanimanja pedagoških profila, poput profesora matematike.

zatvori